Ruski LNG dominira Evropom

0

Američki LNG (tečni plin) nije preplavio Evropu, kako se najavljivalo, dapače ove godine isporuke su manje nego 2017. Realnost je drugačija – sve je više ruskog LNG-a na evropskom tržištu, piše portal Logično.

Nakon puštanja u rad drugog dijela projekta faze “Jamal LNG”, Rusija je značajno povećala svoj udio na evropskom tržištu ukapljenog plina. Prema međunarodnoj konsultantskoj agenciji ICIS, prošlog mjeseca je držala 17% udjela u Evropi.

“Od 1. do 26. novembra je Rusija bila drugi po količini izvor snabdijevanja ukapljenim plinom u Evropi”, napisao je na Twitteru Aleksandar Takrah, zamjenik direktora kompoanije ICIS za LNG Europe.

Istakao je kako se udio Rusije povećao na 17%. Katar je ostao na prvom mjestu, čiji je LNG pokrivao 25% ukupnog evropskog uvoza. Međutim, Alžir s 15% i Nigerija s 11% su pali na treće i četvrto mjesto.

Sjedinjene Države, koje su obećale da će zagospodariti tržištem ukapljenog plina u EU su ostale na dnu “tabele”. Američki udio u uvozu evropskih zemalja je u novembru iznosio 8% i ostao na istom nivou od septembra, iako se blago povećao u odnosu na oktobar.