Rusija na Arktiku gradi kompleks za pronalaženje nafte i gasa

0

Rusija namjerava da do septembra naredne godine izgradi prototip kompleksa za geološka istraživanja dna Sjevernog okeana sa ciljem da se pronađu nova mjesta za dobijanje nafte i gasa, prenose mediji.

Kako se navodi, kompleks će izvoditi radove bušenja dna ledenog okeana ukupne dubine do pet metara, tamo gdje je podloga mekana, kao i rupa od 25 centimetara u slučaju da su u pitanju stijene, prenijele su agencije.

Radove na izradi kompleksa će izvoditi konstruktorski biro „Rubin“, jedan od svjetskih lidera kada je riječ o projektovanju podmornica i podvodne tehnike.

Ovoj misiji je prethodila ekspedicija podvodnog aparata „Mir“ još 2007. godine kako bi dokazala da je arktičko dno nastavak sibirske kontinentalne platforme, te da Rusija raspolaže pravom da pretenduje na dobijanje energenata koji se tu nalaze.

Potom je 2013. godine Fond za perspektivna istraživanja u saradnji sa „Rubinom“ osmislio plan izrade tehničkih sredstava kako bi se uopšte i pokrenuo projekat istraživanja te zone kada je riječ o mjestima gdje bi se mogli tražiti nafta i gas.

Nije precizirano kako će se ti radovi odvijati na dnu Sjevernog okeana.