Rusija i SAD žele sarađivati u energetici

0

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak i njegov američki kolega Rick Perry izrazili su u četvrtak spremnost za čvršću saradnju kako bi se zagarantovala energetska sigurnost u svijetu, prilikom njihovog susreta u Moskvi.

“Rusko-američke veze trenutačno nisu najbolje, ali naše zemlje su najveće energetske sile koje garantuju sigurnost u svijetu i samo zajedničkim naporima možemo odgovoriti na sve veće energetske potrebe u svijetu”, rekao je Novak a prenose ruske novinske agencije.

“Za svijet je jako važno da sarađujemo kao velesile”, dodao je američki sekretar za energetiku prilikom rijetke posjete nekog američkog ministra Moskvi.

Rick Perry je ipak pozvao Rusiju da “zauzme odgovoran stav, da bude odgovoran dobavljač energije i ne dopusti da energetski resursi utiču na politiku”.

“Zadovoljan sam što se obojica slažemo da energija ne smije biti oruđe pritiska i da potrošač mora imati pravo odlučivanja iz kojeg će se izvora opskrbljivati”, uzvratio je Novak.

Čini se da su smjerali na spor dvije zemlje zbog projekta plinovoda Sjeverni tok 2 koji je američki predsjednik Donald Trump više puta kritizirao.

Perry je rekao i da SAD želi sarađivati s Rusijom na polju nuklearne energije kako bi bio siguran u njenu “mirnodopsku” primjenu.

Novak je pozvao kolegu na energetski forum koji se početkom oktobra održava u Moskvi. (Hina)