Rekordna cijena nafte Brent u 2019. godini

0

Sjevernomorska nafta „brent” je danas dostigla najvišu razinu u 2019. godini, budući da je premašila 72 dolara za barel.

Tome je doprinio stabilan ekonomski rast u Kini i pad zaliha sirove nafte u SAD-u, ocjenjuje agencija Reuters, prenosi Seebiz.

Međunarodna tržišna referenca, severnomorska nafta „brent”, poskupjela je jutros za 28 centi ili 0,39 posto, na 72 dolara, nakon što je prethodno dostigla dnevni maksimum od 72,24 dolara.

Istovremeno, cijena futuresa cijena američke „lake” nafte (WTI) porasla je za 34 centa ili 0,53 posto na 64,39 dolara za barel, našavši se tako „na korak” od prošlotjednih 64,79 dolara za barel, što je bio najvišu razinu u 2019. godini.

Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju zadržalo stabilan tempo rasta unatoč slaboj globalnoj potražnji, američko-kineskom trgovinskom ratu i borbi s dugovima, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

Drugo gospodarstvo svijeta u prvom je tromjesečju tako poraslo za 6,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, što je za nijansu bolje od 6,3 posto koliko su u prosjeku predviđali analitičari.