Regionalni IT lider koji posluje i u BiH kupio još jednu američku kompaniju

0

Najveća hrvatska i vodeća IT kompanija u regiji Infobip, sklopio je kupoprodajni ugovor o preuzimanju američke kompanije Peerless Network, globalnog pružatelja VoIP (Voice over IP) usluga sa sjedištem u Chicagu.

Zaključenje transakcije očekuje se sljedeće godine nakon zaprimanja uobičajenih regulatornih odobrenja. Vrijednost akvizicije povjerljiva je informacija, a plaćanje je izvršeno kombinacijom novca i dionica Infobipa.

Uprava Peerless Networka ujedno će uložiti dijelove svojih vlasničkih udjela u Peerless Networku u Infobip, navode iz ove naše kompanije.

Ovim preuzimanjem Infobip, globalna komunikacijska platforma, osigurava značajnu prisutnost u segmentu glasovne komunikacije preko interneta na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, dok ujedno klijenti Peerless Networka na raspolaganju imaju mogućnost korištenja široke lepeze Infobipovih CPaaS proizvoda.

Nova akvizicija

Novo Infobipovo preuzimanje nastavlja se na trenutne investicije i raniju akviziciju američke kompanije OpenMarket s kraja prošle godine u iznosu od približno 300 miliona američkih dolara.

Infobip je u prvom kvartalu ove godine zabilježio rast prihoda od 55 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je posljedica kontinuiranog organskog rasta i kontribucije preuzimanja OpenMarketa, podsjeća se u saopćenju o novoj akviziciji koje prenose hrvatski mediji.

Vodnjanska IT kompanija preuzela je ove godine još i hrvatsku Shift franšizu, kao i vodećeg svjetskog pružatelja SMS firewall usluge, irski Anam Technologies.

Osnovan 2008., Peerless Network s vlastitom voice mrežom nacionalne rasprostranjenosti pouzdani je izbor niza Fortune 500 kompanija. Već više od deset godina kompanija pruža najagilnija, najisplativija te implementacijski najjednostavnija glasovna rješenja te vrhunsku korisničku uslugu kako bi se zadovoljile work-from-anywhere potrebe poslovnih subjekata.

Ubrzavanje međunarodne strategije

Peerless pokriva 93% populacije u SAD-u, ima više od 4500 interkonekcija u 49 američkih država, s prometom od devet milijardi mjesečnih minuta u preko 200 tržišta.

Preuzimanjem Peerless Networka ubrzavamo našu međunarodnu strategiju za nekoliko godina. Ovo je vrlo pozitivna stvar za Infobip gledajući s financijske, strateške i operativne strane. Omogućuje nam još jači rast poslovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, što je u skladu i sa strategijom Peerless Networka, poručio je Silvio Kutić, glavni izvršni direktor i suvlasnik Infobipa.

BiznisInfo podsjeća da Infobip posluje i u BiH, odnosno da u našoj zemlji ima urede i upošljava veliki broj ljudi, a planira i gradnju velikog IT kompleksa u sarajevskom naselju Šip.