Prodat Dom penzionera

0

Na današnjoj aukcijskoj prodaji objekat nekadašnjeg Doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići prodat je za 10.364.140 KM.

Kupac je kompanija “Capital Holding” iz Sarajeva koja je bila i jedini učesnik na aukciji koju je prema ugovoru sa Federalnim zavodom za penzijsko i invalidsko osiguranje provela Agencija za privatizaciju u FBiH.

Kako je za BiznisInfo kazao direktor agencije Amer Bekrić, Agencija je aukcijsku prodaju organizovala kao posrednik a cijenu, uslove depozita i ostalo odredio je vlasnik objekta.

Aukciji je prisustvovao i zastupnik kupca.

Inače, ovo nije prva investicija Capital Holdinga u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Naime, ova kompanija kupila je prije dvije godine jednu od najvećih zgrada u Sarajevu, Poslovni centar Kumrovec izgrađen 2008. godine u naselju Otoka. Zgrada je pretvorena u biznis centar Capital Tower.

Takođe, na Bjelašnici grade hotel vrijedan 30 miliona KM.

Treća prodaja

Penzionerski dom u Nedžarićima bio je najmoderniji objekat te vrste u bivšoj Jugoslaviji, no nikada nije useljen. Početkom rata je granatiran i nikada nije rekonstruisan.

Objekat se nalazi u ulici Bulevar Meše Selimovića, a sastoji se od tri cjeline – stambeni dio lamela A, B, C i D, podrumsko-suterenski prostor i trafostanica.

Ukupna neto površina objekta je 16.086,30 kvadratnih metara a ukupna površina zemljišta na kojem se objekt nalazi je 18.286 kvadratnih metara.

Podsjetimo, prvobitna prodajna cijena objekta je bila 13,4 miliona KM, ali je Vlada FBiH zbog ranije propalih aukcijskih prodaja na kojima nije bilo zainteresovnih kupaca već dva puta odobrila smanjenje početne cijene koja je u konačnici iznosila 10.364.140 KM.

Novac od prodaje podijeliće Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje koji je vlasnik objekta i Općina Ilidža na čijem zemljištu se objekat nalazi. Dio će dobiti i Agencija za privatizaciju FBiH kao naknadu za provođenje aukcije.