Prihvaćena zaduženja za dva projekta

0

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ okončali su sjednicu na kojoj su prihvatili zaduženja FBiH za projekat “Javni prevoz Sarajevo” i “Živinice regionalna deponija za kruti otpad”.

Sredstva zajma za prvi projekat u iznosu od 15.000.000 eura biće korištena za nabavku novih električnih trolejbusa i povezanih aktivnosti, s ciljem poboljšanja razvoja ove infrastrukture u Sarajevu, kroz pristup čistom javnom prevozu i povećanje kapaciteta efikasnosti usluga.

Za projekat “Živinice regionalna deponija za kruti otpad” prihvaćeno je zaduženje u iznosu od 5.000.000 eura, a sredstva su namijenjena za izgradnju sanitarne deponije, što će riješiti dugogodišnje probleme otpada na području Živinica, Banovića i Kladnja, prenose federalni mediji.

Predsjedavajući federalnog Doma naroda Tomislav Martinović najavio je da će 13. februara biti održana sljedeća redovna sjednica Doma, na kojoj treba da budu razmatrana pitanja završetka konstituisanja Doma naroda, što podrazumijeva imenovanje stalnih radnih tijela, odbora i komisija.

Dom naroda Parlamenta FBiH prihvatio je i zaduženje Federacije kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 16.366.193 eura za projekat “Energetske efikasnosti – dodatno finansiranje”.

Ova sredstva biće korištena za unapređenje energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora i pružanje podrške za razvoj i primjenu prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti.

Projekat će sprovesti Jedinica za realizaciju projekta koja je formirana u federalnom Ministarstvu prostornog uređenja.