Predstavljen električni automobil koji prečišćava vazduh

0

Kao da električni automobili nijesu sami po sebi dovoljno ekološki, Hedervik studio dizajnirao je novi koncept električnog vozila koje prečišćava vazduh, prenosi Energetski portal.

Pomenuti studio bavi se inovativnim dizajnom održivih, ekoloških i prilagodljivih rješenja, a osim zapanjujućih zgrada i objekata na javnim površinama, svom bogatom portfoliju sada mogu dodati i električni automobil. Njegovu masovnu proizvodnju kineski brend IM Motors trebalo bi da započne 2023. godine.

Tvorcima ovog modela nije bilo dovoljno da stvore bilo kakav električni automobil već su željeli auto koji čini nešto korisno za životnu sredinu, pa je otuda njihov prvenac pravi vazdušni filter na četiri točka.

Koncept Aira, kako su ga nazvali njegovi tvorci, po prvi put je predstavljen na sajmu automobila „Šangaj Motor Šou“.

Ovaj model biće opremljen najmodernijim HEPA filterom koji će koristiti protok vazduha kroz vozilo u pokretu i tako prečišćavati vazduh. HEPA filter karakteriše visoka efikasnost u prečišćavanju PM10 i PM2,5 čestica, polena, prašine i neprijatnih mirisa koristeći najnoviju tehnologiju i aktivni ugalj, a filter integrisan u Airo biće idealan za prečišćavanje izduvnih gasova drugih vozila.

Pored toga što Airo ne zagađuje okolinu i uz to prečišćava vazduh, ovaj model ima i niz drugih novina koje su ga učinile pravom atrakcijom na sajmu automobila.

Prednja sjedišta moguće je rotirati za 360 stepeni, a podesiv je i sto idealan za porodični ručak ili jednostavno partiju karata tokom putovanja. Ukoliko put potraje, možete i da odspavate jer će se sedišta transformisati u udoban krevet za dvoje.