Poslovni svijet polaže velike nade u Erdoganovu posjetu Srbiji

0

Predstavnici poslovnog svijeta Turske i Srbije očekuju da će posjetom delegacije predvođene turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom Srbiji u periodu 10.-11. oktobar bilateralna trgovina i investicije biti dovedene na viši nivo.

Predsjednik Ekonomskog vijeća DEIK-a između Turske i Srbije Aleksandar Međedović za Anadolu Agency je govorio o pomenutoj posjeti.

Međedović je ukazao na to kako Srbija posjeduje bogatu industriju, te mladu i energičnu radnu snagu. Izjavio je kako je Turska veoma značajno tržište i da je zajedničkim snagama moguće ostvariti nove uspjehe.

Prema njegovim riječima, birokratija u Srbiji u posljednjih nekoliko godina radi produktivnije, ali je još uvijek spora. Podsjetio je kako u zemlji postoje mnogi inovatori i preduzeća koji trebaju investicije.

Rekao je kako je manji broj fabrika sa 500 i više uposlenika.

”Ova situacija omogućava investitorima da vrlo brzo otvore velike fabrike i kasnije proizvode te kompanije šalju u Evropu i dalje”, smatra Međedović.

Beograd

Prema njegovim navodima, do 2010. godine gotovo da nije bilo turskih investitora, ali da je investicija u tom periodu turske tekstilne kompanije bila prekretnica.

Međedović je kazao kako je Srbija privlačna za osnivanje svih vrsta fabrika, i da vlada omogućava niz programa kompanijama koje se odluče da investiraju u manje razvijena područja.

Predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež je kazao kako je od potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini između Turske i Srbije (2009., op.a.) u posljednjih sedam godina povećana bilateralna trgovina, ali da uprkos tome nije postignut očekivani potencijal.

Čadež je rekao kako povećanjem izvoza Srbije u Tursku očekuju postizanje ravnoteže u vanjskoj trgovini.

“Ekonomija Srbije ima mnogo toga da ponudi Turskoj”, rekao je Čadež.

On je kazao kako su nedavno urađene određene izmjene sporazuma o kojima će biti razgovarano sa turskom delegacijom.

Podsjetio je kako turske kompanije investiraju pretežno u tekstilni sektor, ali i da postoje brojni drugi sektori u koje je moguće ulagati.

Na listi zemalja u koje Srbija izvozi Turska se 2016. našla na 17. mjestu, odnosno na 7. u ukupnom uvozu Srbije. Obim vanjske trgovine između Turske i Srbije u posljednjih deset godina povećan za 59,3 posto. (AA)