Pokrenuto vraćanje u promet Boeinga 737 MAX

0

Evropski regulator pokrenuo je u utorak postupak izdavanja dozvole za povratak u promet Boeingovih aviona 737 MAX, prizemljenih prije gotovo dvije godine nakon dvije teške nesreće.

Evropska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) utvrdila je niz uvjeta, uključujući novi program obuke za pilote i ažuriranje softvera MCAS.

Avioni su povučeni iz prometa u martu prošle godine nakon nesreća u Indoneziji i Etiopiji u 2018. i 2019. godini u kojima je stradalo ukupno 346 ljudi.

EASA-ina objava označava početak 28-dnevnog razdoblja u kojem će se prikupljati i potom analizirati mišljenja državnih tijela i sektora zračnog prijevoza. Bude li zaključak analize pozitivan, službeni postupak vraćanja u promet trebao bi početi sredinom januara 2021.

Kada će avioni zaista početi letjeti nad Evropom ovisit će o programu obuke pilota i o ažuriranju softvera.

Istražitelji su utvrdili da je nos aviona prije nesreća opetovano spuštan jer je softver zbog neispravnog senzora pogrešno ocijenio da je previsoko podignut. Avion ima dva senzora ali je projektiran tako da ne mogu oba biti aktivna istodobno.

Novi propisi zahtijevaju istodobni rad oba senzora.

“Temeljni je problem izvornog (softvera) MCAS što mnogi piloti nisu za njega ni znali”, istaknula je EASA u saopćenju, objašnjavajući zašto je uopće tražila opsežniju analizu.

“U verziji aviona iz nesreća nije postojalo svjetlo upozorenja kako bi pilot znao da je senzor AoA neispravan, pa je bilo gotovo nemoguće odrediti uzrok problema”, dodaju evropski regulatori.

EASA predstavlja 27 zemalja Evropske unije plus Island, Norvešku, Švicarsku, Liechtenstein i, do 31. decembra ove godine, Veliku Britaniju.

Američka Savezna uprava za avijaciju ukinula je zabranu prometovanja 737 MAX-ova 18. novembra a avioni bi ponovo trebali početi letjeti 29. decembra.