Petsto najvećih u CIE: Najviše iz Poljske, nijedna iz BiH

0

Među Top 500 kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi za 2017. godinu ne nalazi se nijedna kompanija iz BiH.

Ubjedljivo najviše kompanija na listi koju tradicionalno objavljuje Međunarodna kompanija za kreditno osiguranje Coface ima Poljska, koja samo u top deset ima čak šest preduzeća. U ovoj zemlji smještene su najveće kompanije regije Centralne i Istočne Evrope a njihov prosječni promet je 1,5 milijardi dolara.

Poslije Poljske, najviše kompanija na listi ima Mađarska a zatim Češka. Tu su i kompanije iz Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Srbije, Rumunije… Osim Bosne i Hercegovine, na listi svoje kompanije nemaju ni Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Albanija…

Kada su u pitanju sektori, ubjedljivo najviše kompanija sa Cofaceove liste dolazi iz sektora automotiva i transporta (čak 101) a slijedi sektor nafte i gasa.

“Ekonomija regiona CIE nastavlja da raste, kompanije su u 2017. godini podržale makroekonomsko okruženje, pri čemu je prosječna stopa rasta BDP-a porasla do najvišeg nivoa u posljednjih osam godina, na 4,5 odsto, nakon 3,1 odsto u 2016. i 3,7 odsto u 2015. godini”, navedeno je u izvještaju.

Zbog toga je najvećih 500 kompanija regiona završilo godinu sa povećanjem prometa od 11,8 odsto, na 652 milijarde eura, i povećanjem stope zaposlenosti od 4,7 odsto do 2,4 miliona ljudi.

Osnov za rangiranje kompanija su podaci o prometu, broju zaposlenih, okviru kompanije i tržišta.

Tri najveće kompanije u Centralnoj i Istočnoj Evropi:

  • Poljski naftni koncern ORLEN S.A.
  • Češka ŠKODA
  • Mađarski MOL