Pelosi upozorila: Ne poslujte s Huaweijem

0

Šefica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi upozorila je države da ne posluju s kineskim gigantom telekomunikacija Huaweijem i pozvala narode da rade s Amerikom u razvoju 5G mreža.

Njeni komentari uslijedili su nakon što je Ministarstvo pravosuđa podiglo nove optužbe protiv Huaweija, optuživši kompaniju za reketiranje i zavjeru za krađu trgovačkih tajni američkih firmi.

– Ovo je najobičniji oblik agresije, imati komunikacijsku mrežu 5G kojom dominira autokratska vlada koja ne dijeli naše vrijednosti – rekla je Pelosi.

– Ako želite izgraditi kolektivnu svijest o vrijednostima i poštivanju ljudskih prava i ostalog, ne idite blizu Huaweija i umjesto toga, hajde da internacionaliziramo i zajedno gradimo nešto što će se temeljiti na slobodi informacija – dodala je.

Tvrd stav Pelosi protiv Huaweija predstavlja jedno od rijetkih pitanja u kojima se ona slaže sa predsjednikom Donaldom Trumpom.

Naročito upozorenje obavještajnim saveznicima

Trumpova administracija radi na tome da spriječi Huawei da izgradi snažnije uporište u zemljama koje su američki saveznici.

Naročito pokušavaju u tome spriječiti zemlje s kojima imaju specijalnu saradnju na obavještajnom nivou – Veliku Britaniju, Kanadu, Australiju i Novi Zeland.