Pečurke i šumski plodovi iz Foče idu za EU

0

Fočak Miro Vrećo od 1989. je u poslu sa nabavkom gljiva, a 1998. godine pokrenuo je kompaniju „Boletus“ u Foči, te se već dvije decenije bavi otkupom, preradom i izvozom šumskih plodova i pečurki, uzgojem i otkupom organskog i konvencionalnog jagodastog voća, kao i proizvodnjom prehrambenih proizvoda.

Vrećo ističe da preduzeće posjeduje sopstvene pogone za preradu, čuvanje, termičku obradu i proizvodnju prehrambenih proizvoda, voćnih džemova, marmelada, kompota i sokova, te da na teritoriji jugoistočne Bosne i Hercegovine danas zauzima lidersku poziciju u ovoj branši.

– Otkup organskih kao i konvencionalno uzgojenih proizvoda, šumskog voća i pečurki vršimo u cijeloj BiH sa više otkupnih stanica. Jednostavno, cijeli ovaj prostor ima veliki potencijal, samo trebamo nastaviti sa uvezivanjem i investiranjem u ovaj sektor – poručuje Vrećo.

Njegova kompanija ima centralne stanice u Foči na tri lokacije s novoizgrađenom prezentacijskom sobom, gdje potencijalni partneri i kupci mogu degustirati „Boletusove“ proizvode, saopćeno je iz projekta USAID/Sweden FARMA II.

– Možete nas naći u sklopu fabrike za proizvodnju voćnih džemova i marmelada na ulazu u Foču. Jedno smo od rijetkih preduzeća koje se bavi proizvodnjom certifikovanog organskog jagodastog voća i naša misija predstavlja potpuni prelazak sa konvecionalnog uzgoja jagodastog voća na organsku proizvodnju, unapređenje proizvodnje organskih proizvoda i certifikacija. Ovakvo razmišljanje donosi dobre poslovne rezultate, jer nas po tome prepoznaju i otvaraju nam vrata na stranim tržištima – napominje Vrećo.

„Boletus“ je kroz saradnju i podršku USAID/Sweden FARMA II projekta nabavio opremu i osavremenio proizvodnju.

– USAID/Sweden FARMA II nam je direktno pomogao u nabavci opreme koja nam mnogo znači u procesu proizvodnje i njenom unapređenju. To nam je osiguralo veći kvalitet, te svakako uvećanje rezultata. Osigurali smo certifikate HACCP, ISO 9001:2015, te organske standarde. Zahvaljujući tome, 80 posto našeg plasmana ide u izvoz, uglavnom za Evropsku uniju – dodaje Vrećo.

Poručio je poljoprivrednicima da se ozbiljan pristup uzgoju i proizvodnji jagodastog voća isplati, da pređu sa konvencionalne na organsku proizvodnju, te da poštuju domaće i EU propise iz ove oblasti da bi zajedno mogli obezbijediti plasman na EU tržište i dokazati se kao pouzdan partner.

– Samo tako ćemo ići naprijed – zaključio je Vrećo.