Ovi njemački giganti traže dobavljače iz BiH

0

Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana 2019 održat će se 6. juna u Dortmundu.

Cilj projekta je da se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana sastanu sa njemačkim firmama koje traže dobavljače roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja.

Zainteresovane njemačke kompanije dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i elektro i elektronskog sektora.

Jedna od kompanija koje će učestvovati u razgovorima je i Siemens, piše BiznisInfo. Riječ je jednoj od najpoznatijih njemačkih i svjetskih kompanija koja djeluje u raznim oblastima. U ovom konkretnom slučaju, zainteresovani su za snabdjevača čeličnih zavarenih dijelova (okviri, spremnici itd).

Siemens je jedna od 52 njemačke kompanije koje kroz ovu inicijativu traže partnere u BiH i Zapadnom Balkanu.

Zanimljiva je kompanija Outotec koja se bavi tehnologijama za održivo korištenje prirodnih resursa. Kompanija upošljava 4.000 stručnjaka širom svijeta i ima godišnje prihode od 1,1 milijardu eura.

Među potencijalnim partnerima koje se nude bh. kompanijama je i firma Wilo koja je globalni igrač u oblasti proizvodnje pumpi za vodu, a čiji su godišnji prihodi 1,4 milijarde eura. Ova kompanije je zainteresovana za snabdjevača plastičnih dijelova.

S njemačke strane stola sjedit će i predstavnici kompanije Minimax GmbH & Co. KG koja također ima prihode od 1,4 milijardu eura. Ova firma se bavi zaštitom industrijskih postrojenja od požara.

Među njemačkim kompanijama bit će i jedan od vodećih svjetskih proizvođača filtera Mann+Hummel čiji su godišnji prihodi oko 4 milijarde eura.  

Jedna od njemačkih kompanija koje će učestvovati na razgovorima je i Hydac, koja zapošljava 10.000 ljudi a ima prihode od 1,5 milijardi eura. Ova kompanija se bavi proizvodnjom hidrauličnih sistema.

Firma Hettich Group također ima godišnje prihode oko milijardu eura. Ova kompanija se bavi proizvodnjom opreme za namještaj (šarafa, šarki itd), a traži snabdjevača metalnih i plastičnih dijelova.

Oko milijardu eura godišnjih prihoda ostvaruje i kompanija BPW koja se bavi proizvodnjom dijelova za osovine i prikolice.

Partnere traži i kompanija Agilent Technologies koja upošljava 14 hiljada radnika i ima godišnje prihode od 4 milijarde eura. Kompanija se bavi proizvodnjom laboratorijske opreme.

Tu su u brojne druge kompanije čiji godišnji prihodi iznose po nekoliko stotina miliona eura.

Autor: BiznisInfo