Ona je prva self-made milijarderka u Americi: Dijeli svoja 4 zlatna savjeta za uspjeh

0

Poznato TV lice i spisateljica, Marta Stjuart, “pravi talase” u svijetu biznisa još od 1970-ih godina, kada je počela da radi kao berzanski posrednik u Njujorku. Do 1976. već je bila napravila ključni pomak u karijeri.

Ali, ne putem berze. Napustila je posao berzanskog posrednika i pokrenula sopstveni ugostiteljski biznis, direktno iz svoje kuhinje. Njeno karijerno putovanje ju je od tada dovelo do samog vrha, budući da je vremenom postala slavni kuhar.

Stjuart je, međutim, talentovana i za druge stvari, te je tako imala uspješne poduhvate i u domenu dizajna i enterijera.

Godine 1999. postala je prva žena milijarderka u Sjedinjenim Državama koja je sama stekla svoje bogatstvo, ili kako to Amerikanci jednostavno kažu – prva “self-made” milijarderka.

4 savjeta Marte Stjuart za uspjeh

– Postanite autoritet u poslu, a to znači da detaljno istražite temu, zašto ona postoji i šta sve podrazumijeva. Poruka je da postanete ekspert u svemu čemu se posvetite.

– Pronađite priliku u najjednostavnijim stvarima. “Voljele su me ideje. Voljela sam da gradim, stvaram. Voljela sam da pravim stvari koje bi poboljšale svakodnevni život i da, naravno, zarađujem od toga”, kaže Marta.

– Izgradite samopoštovanje kod svoje djece, od malih nogu. Amerikanka tvrdi da je najbolji savjet koji je ikada dobila došao od njenog oca, kada je imala svega 12 godina. “Rekao mi je da sa svojim ličnim karakteristikama mogu, ako se odlučim za to, da radim sve što odaberem”. Kaže da joj je taj savjet ulio osjećaj samopouzdanja da teži onome što je najviše željela.

– Uvek diverzifikujte, poručuje popularna biznismenka, koja se radila u širokim spektru industrija. Forbes je čak izvijestio o tome da bi brend Martha Stewart Kitchen mogao doneti čak milijardu dolara do 2025. godine.

(Telegraf Biznis)