Odobreno 40.000 KM za novoosnovana preduzeća i obrte u Tuzlanskom kantonu

0

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je nekoliko odluka o odobravanju novčanih sredstava s pozicije Podrška razvoju kantona za 2017. godinu.

Ovim odlukama kantonalna vlada je odobrila 40.000 KM novoosnovanim malim i srednjim preduzećima te obrtima registriranim na području ovog kantona.

Ministar razvoja i poduzetništva TK Osman Puškar je izjavio na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade da su ova sredstva namijenjena novoosnovanim preduzećima i obrtima za kupovinu alata i drugih osnovnih elemenata za rad.

Cilj ovog programa je, kako je istakao, održivost malih i srednjih preduzeća i obrta, te poboljšanje njihovog poslovanja.

Novčana sredstva su dodijeljena na osnovu javnog poziva na koji je pristigla 31 prijava, od kojih je 25 ispunjavalo uslove, a šest ih je bilo nepotpunih ili neosnovanih.

U narednom periodu će biti organizirano potpisivanje ugovora s korisnicima ovih grant sredstava. Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila i Odluku o dodjeljivanju sredstava Općini Kalesija na ime finansiranja projekta Jačanje tehničkih kapaciteta za prikupljanje i odvoz otpada.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Hasan Fehratović je istakao da su ovom odlukom odobrena sredstva u iznosu od 102.000 KM za kupovinu vozila za prikupljanje čvrstog otpada. (Fena)