Nikad nije kasno: Ovo su ljudi koji su bogatstvo stekli poslije 40. rođendana

0

Kada je u pitanju uspjeh, godine ne znače ništa. Rođendani ne moraju da vas sjećaju kako je vrijeme prošlo a vi i dalje niste ostvarili svoje snove. Mnogo je primjera veoma uspješnih ljudi, iz raznih oblasti, koji su dokazali da ne morate postići baš sve prije svoje 30. godine.

Od čuvene dizajnerke Vere Vong, koja je prvu haljinu dizajnirala u 40. godini, do pisca Harija Bernštajna, koji je svoje najbolje djelo objavio u desetoj deceniji, čitava armija bogatih i slavnih može vas inspirisati da nastavite dalje i sjetite se da za uspjeh nikada nije kasno.

Sten Li

Njegov prvi hit, strip “Fantastična četvorka” izašao je na njegov 39. rođendan, 1961. godine. Tek nakon toga stvorio je legendarni Marvelov univerzum i kultne ikone stripa kao što su Spajdermen i Iksmen.

Donald Fišer

U svojoj 40. godini nije imao nikakvog iskustva u prodaji kada je otvorio Gap stor, modni brend koji sada vrijedi oko 16 milijardi dolara.

Vera Vang

Prije nego što je u petoj deceniji počela da dizajnira žensku odjeću, bavila se novinarstvom i umjetničkim klizanjem. Njene vjenčanice danas su stvar prestiža.

Gari Hevin

Četrdesete su izgleda najkreativnije doba, kako je i ovaj biznismen napunio tek toliko kad je osnovao jednu najuspješnijih američkih franšiza iz oblasti fitnesa.

Robin Čejs

Imala je 42 godina kada je kao su-osnivač Zipkara započela uspješnu karejeru, zbog koje danas radi i kao član Svjetskog ekonomskog foruma.

Samjuel Li Džekson

Godinama je bezuspješno lutao Holivudom, dok u 43. nije dobio ulogu u filmu “Groznica u džungli” Spajka Lija, koja ga je vinula u zvijezde. Tamo je i dan-danas.

Sem Valton

Osnivač čuvenog Walmarta imao je 44 godine kada je počeo da zarađuje ozbiljan novac i gradi ime ove popularne prodavnice.

Henri Ford

Ako niste znali, revolucionarni model automobila Model T, Ford je konstruisao u 45. godini.

Džek Vejl

Nije bio ni na pola života kada je sa 45 osnovao Rockmount Ranch, brend kaubojske odjeće, a umro je od starosti u 107. godini života.

Rodni Dangerfild

Prekretnica u karijeri ovog legendarnog komičara desila se u njegovoj 46. godini, kada je zapažen u “Ed Salivan šou” emisiji.

Čarls Darvin

Naše shvatanje svijeta danas ne bi bilo isto da 1859. godine pedesetogodišnji Darvin nije objavio svoje “Porijeklo vrste”.

Momofuku Ando

Japanski investitor pokrenuo je revoluciju u industriji brze hrane kada je osmislio instant nudle. Imao je tada 48. godina.

Džulija Čajld

Jedna od najpopularnijih kuharica ikada prevalila je već pola vijeka kada ju je proslavila njena knjiga recepata. Težak put koji je sredovječna žena morala da pređe na putu do uspjeha, maestralno je dočarala Meril Strip koja je Čajldovu tumačila u filmu “Džuli i Džulija”. U 50-oj godini postala je sinonim kulinarskih majstorija.

Džek Kaver

Radio je za NASU i IBM, prije nego što je u 50. godini konstruisao tejzer i zaradio milione.

Tim i Nina Zagat

Oboje su imali preko 50 kada su objavili svoju knjigu ocijenjenih restorana i postali kulinarski autoriteti.

Beti Vajt

Jedna od najboljih komičarki svih vremena, postala je glumačka ikona kada se pridružila ekipi emisije “Meri Tajler Mur šou”. Imala je 51. godinu.

Taikičiro Mori

Ovaj akademik je u 51. godini odlučio da investira u nekretnine i da 1992. godine bude proglašen najbogatijim čovjekom na svijetu, sa 13 milijardi dolara neto vrijednosti.

Rej Kroc

Kupio je McDonlad's kada je imao 52 godine. Ostalo je istorija…

Harland Sanders

Poznatiji kao Pukovnik Sanders pokrenuo je Kentucky Fried Chicken (KFC), jedan od najpoznatijih lanaca brze hrane na svijetu – u 62. godini, a u 74. prodao je franšizu za dva miliona dolara.

Vali Blum

Na pragu 60. godine osnovao je jednu od najpoznatijih kompaniji sladoleda, koja je 2009. vrijedila čak 80 miliona dolara.

Laura Ingals Vajlder

Posljednje godine svoga života pisala je polu-autobiografske priče, koje je lektorisala njena kćerka. Kada je objavila dječji književni klasik “Mala kuća”, na kome je bazirana popularna serija “Mala kuća na preriji”, imala je 65. godina.

Ana Mari Robertson Mozes

Baka Mozes se kao slikarka porslavila tek u svojoj 78. godini, a njene slike su već odavno prevazišle cijenu od milion dolara po platnu.

Heri Bernštajn

Najstariji član na našoj listi. Imao je 96 godina kada je objavio svoje memoare “Nevidljivi zid: ljubavna priča koja je slomila sve barijere”.

Izvor: Investitor.me