Napreduju radovi na Neretvi, Hilton uskoro u Mostaru

0

U toku su radovi na hotelu “Neretva” svojevrsnom simbolu Grada Mostara koji bi trebao biti dio prestižnog hotelskog lanca “Hilton”. Nakon postavljanja skela, radnici su “krenuli u akciju”.

U Berlinu je, podsjetimo, 15. maja kompanija “Interšped” Sarajevo, čiji je vlasnik Halim Zukić, inače, kupac “Neretve”, zaključila franšizni ugovor sa jednim od najvećih svjetskih lanaca hotela Hilton, a kojim je najavljeno otvaranje dva hotela u BiH – Hotel Neretva Mostar, Tapestry Collection by Hilton u Mostaru i Hampton by Hilton Sarajevo City Centre, koji će biti otvoreni najkasnije do 2026. godine.

Radovi su krenuli nakon skoro pet godina, kada je okončana druga faza u okviru koje je uz grube betonske i zidarske radove završena i krovna konstrukcija, izvijestio je Bljesak.info.

Kao i u prethodne dvije faze, radove će izvoditi poznata mostarska građevinska kompanija “Građevinar Fajić”, a kao i do sada, bit će izvođeni pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika FBiH budući da se hotel “Neretva” nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH.

Kako je investitor u obavezi zadržati autentičnost objekta, Samid Sinanović, projekt menadžer je kazao da će eksterijer objekta u potpunosti biti izveden u skladu s projektnom dokumentacijom, na osnovu koje je i dano odobrenje za građenje.

Hotel ”Neretva” je izgrađen 1892. godine u specifičnom pseudomaurskom stilu koji je tada bio dominantan, a u ratu je velikim dijelom porušen.

– U kontekstu očuvanja kulturno-historijskog nasljeđa BiH, kao arhitekt mogu reći da je taj pseudomaurski stil i sve što nosi sa sobom i način na koji je realiziran u BiH svjetski unikat, bez obzira što širom svijeta postoje primjerci tog stila. Ali, nigdje nije tako uspješno realizovan i upotpunjen kao u BiH, kao jedan od bisera tog pravca arhitekture – kazao je on ranije za Avaz.

Kada je riječ o unutrašnjosti objekta, Sinanović je kazao da će taj dio doživjeti određene izmjene, ali takve da se mogu svrstati u grupu onih koje su uvjetovane savremenim tehnologijama. To je neophodno, uzevši u obzir činjenicu da je projektna dokumentacija urađena prije više od 10 godina. 

Inače, “Neretva” će imati 80 soba, nekoliko restorana, terasu, zatvoreni bazen, spa centar i druge vrhunske hotelske sadržaje.

Podsjetimo, prije 20 godina je tadašnji vlasnik VGT osiguranja iz Visokog od bivše općine Stari Grad-Mostar za 600.000 KM kupio hotel “Neretva”.

Punih šest godina je čekao neophodna odobrenja, a nakon izgradnje prve faze radova, gradilište je bilo skoro sedam godina zapušteno. 

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ranije je rekao kako je dolazak Hiltona veliki dobitak za grad na Neretvi.

– Sretni smo i zadovoljni da se ovo događa. Kad vidite vizit kartu kompanije koja dolazi shvatate da je to jedan veliki svjetski brend, kompanija koja je među 100 najpoželjnijih i to je veliki dobitak za Mostar, za turizam, za promociju i vidljivost Mostara na svjetskoj karti turističkih destinacija – kazao je Kordić.

I predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić napominje kako dolazak Hiltona svrstava Mostar među top destinacije.  

– O Hiltonu ne treba posebno govoriti, isto kao i o našoj Neretvi za koju toliko čekamo da se konačno popravi i počne primati prve goste. I sada će ponovno biti simbol Mostara. Svi znate što znači Hilton u ugostiteljstvu i što će to značiti za Mostar, mi smo time, što se tiče turizma i hotelskih kapaciteta, top destinacija za sve probrane turiste – istaknuo je Marić.