Nakon Njemačke otvara se Danska, slijede i ostali… Počinje li egzodus iz BiH!

0

Vlada Danske predstavila je u srijedu program čiji je cilj da se olakša kompanijama upošljavanje stručnih radnika iz zemalja izvan Evropske unije, kako bi se izborili s nedostatkom radne snage.

Program koji se sastoji od 21 jedne tačke pojednostavit će procedure i olakšati danskim kompanijama dovođenje i upošljavanje radnika iz zemalja izvan EU, piše BiznisInfo.

Ovaj program predstavljen je samo dan nakon što su se njemački koalicioni partneri dogovorili da olakšaju dovođenje radne snage izvan EU u Njemačku, kojoj nedostaje čak miliona radnika.

Očito je Berlin otvorio Pandorinu kutiju, pa će njegov primjer slijediti i druge evropske zemlje. Cilj ovih mjera su radnici izvan EU (s obzirom da unutar EU već postoji sloboda kretanja i rada), što će žestoko pogoditi države poput BiH, koje se već suočavaju s masovnim odlaskom stanovništva.

Spašavaju svoje ekonomije

Dansko ministarstvo rada saopštilo je da nedostatak radne snage prijeti da ugrozi ekonomski rast te države. Ključ plana danske vlade je prilagođavanje takozvane „šeme plaćanja“, što je odredba koja omogućava kompanijama zapošljavanje osoba izvan EU i EFTA-e (koju čine Švicarska, Norveška, Lithenšajn i Island) ako isplaćuju plate u određenoj visini. Ta granica se sada spušta sa 418.000 na 330.000 kruna.

Paket mjera također predviđa proširenje takozvane pozitivne liste, odnosno liste zanimanja u kojima nedostaje stručnih radnika u Danskoj. Kvalificirani radnici u oblastima koje budu na listi moći će dobiti radnu dozvolu u Danskoj.

Prijedlog Vlade također predviđa pojednostavljenje i ubrzanje procesa aplikacije za posao u Danskoj za državljane izvan EU.

– Moramo dati najbolje mogućnosti našim kompanijama da privuku kvalifikovane radnike izvana. Talentovani ljudi iz inostanstva su od velike koristi za Dansku i važan element našeg rasta i razvoja – rekala je danska ministrica za migracije i integracije Inger Støjberg u srijedu.

Danski poslodavci zadovoljni

Ministar rada Troels Lund Poulsen rekao je da program neće rezultirati gubitkom posla među Dancima.

– U trenutku kada je naše tržište rada pod pritiskom, moramo osigurati kvalifikovanu radnu snagu za kompanije širom države. U suprotnom, mogli bismo doći u situaciju da kompanije moraju reći „NE“ narudžbama, i u tom slučaju došlo bi do gubitka radnih mjesta – rekao je Poulsen.

Konfederacija danskih industrijalaca, privatna organizacija koja okuplja predstavnike više od 10.000 kompanija, pozdravila je najavu vlade.

– Ovo su stvari koje smo dugo tražili i sretni smo što je vlada uključila naše zahtjeve u svoj prijedog – rekla je Linda Wendelboe iz ove organizacije.

Dodala je da u Danskoj postoji ozbiljan problem nedostatka kvalifikovane radne snage i da se dovođenje stranih radnika mora pojednostaviti.

Njemačka pokrenula lavinu

Podsjetimo, koalicione stranke u Njemačkoj saglasile su se u utorak u vezi s novim zakonom o imigraciji, kako bi privukle veći broj obučenih radnika iz država koje nisu u EU. Postignut je sporazum kojim se uklanjaju poteškoće na tržištu rada za sve građane zemalja izvan EU, koji posjeduju odgovarajuće kvalifikacije i znanje njemačkog jezika.

Pročitajte još – Njemačkoj će do 2030. nedostajati oko pet miliona radnika

Njemačke stranke su se saglasle da će kompanijama biti dozvoljeno da zapošljavaju strane radnike svih profesija, bez obzira na zvaničnu listu sektora u kojima postoji nedostatak radne snage.

Sporazumom se predviđa da Vlada više ne daje prednost zapošljavanju njemačkih državljana u odnosu na strance koji nisu državljani članica EU, kada se radi o popunjavanju upražnjenih radnih mjesta.

Strani diplomci i radnici koji su stručno osposobljeni dobit će mogućnost da dođu u Njemačku na šest mjeseci i traže posao ukoliko ispunjavaju određene uslove za radno mjesto i uslove poznavanja njemačkog jezika.

Slijede i ostali?

S nedostatkom radne stane suočavaju se države širom Evrope, ne samo one razvijene na Zapadu, već i zemlje Centralne Evrope, gdje se bilježi rekordna zaposlenost.

Naprimjer, Češkoj u ovom trenutku nedostaje 300.000 radnika, a sličan je primjer i s drugim državama. Manjak radnika bilježi i susjedna Hrvatska.

S obzirom da su Njemačka i Danska krenule u pojednostavljenje procedura za dovođenje radnika izvan EU, nema sumnje da će i ostale države morati učini to isto, kako bi ostale konkurentne.

Autor: BiznisInfo