Njemačkoj će do 2030. nedostajati oko pet miliona radnika

0

Njemačkoj bi do kraja sljedećeg desetljeća moglo nedostajati 4,9 miliona radnika a ovaj nedostatak njemačku privredu bi mogao stajati 525 milijardi eura, proizlazi iz studije savjetničke firme Korn/Ferry kako prenose njemački mediji u ponedjeljak.

„Najveću štetu od nedostatka radne snage mogle bi pretrpjeti firme u uslužnom sektoru, uključujući i finansijski sektor kojima bi do 2030. moglo nedostajati 1,2 miliona radnika”, proizlazi iz studije „Nedostatak talenata” savjetničke firme Korn/Ferry a iz koje citiraju njemački mediji. Isto tako će biti pogođena i mašinska industrija, glavna njemačka izvozna grana.

Nadalje se navodi da će od evropskih zemalja biti najjače pogođena nedostatkom radne snage.

Najveći manjak radnika se već sad osjeti u inženjerskim sektorima tj. kod apsolvenata prirodnjačkih smjerova na sveučilištima. No zanimljivo je da će se do kraja sljedećeg desetljeća povećati i potražnja za radnicima sa srednjom i nižom kvalifikacijom a ne samo za visokospecijaliziranom radnom snagom.

Predstavnici njemačkog srednjeg poduzetništva, koje zapošljava najveći broj radnika u Njemačkoj, apelirali su na saveznu vladu da protumjerame utječu na smanjenje problematike nedostatka radne snage i to smanjenjem birokracije i promjenama njemačkog obrazovnog sustava.

U prvom kvartalu ove godine u Njemačkoj je, prema informacijama Saveznog ureda za rad u Nuernbergu, bilo nepopunjeno 1,2 miliona radnih mjesta pri čemu se uglavnom radi o nedostatku kvalificirane i visoko kvalificirane radne snage.

Hina