Češkoj nedostaje 300.000 radnika: Primaju sve koji dođu na posao

0

U Češkoj je nezaposlenost u avgustu stagnirala na rekordno niskom nivou od 3,1 posto, ali se povećao broj slobodnih radnih mjesta na čak 313.000.

Kako piše agencija Beta, poduzeća i javni sektor uzaludno traže toliki broj radnika među 230.499 nezaposlenih, saiopštila je tamošnja Berza rada.

Najviše slobodnih radnih mjesta 63.000, nude poslodavci u Pragu, gdje je nezaposlenost 2,2 posto, a najmanje u regiji Karlovi Vari, gdje poslodavci nude svega 8.700 radnih mjesta. 

Najviše se traže radnici u građevinarstvu, za montažu proizvoda, vozači teretnih automobila, te u ugostiteljstvu.

Češki poslodavci više ne insistiraju ni na punoj kvalifikaciji niti na nivou obrazovanja, a kako su ovih dana komentirali češki mediji, postaje dovoljno da čovijek ne pije i da uopšte želi doći na posao. 

“Prioritet za poslodavce je prije svega interes za to radno mjesto, volja radnika da nauči nove stvari, pouzdanost, fleksibilnost i volja da se radi. Poslodavci sami obučavaju zaposlene te organiziraju edukaciju i obuku”, rekla je na konferenciji za novinare generalna direktorica Berze rada u Češkoj.

Češki sindikati vjeruju da bi se problemi poslodavaca da pronađu radnike smanjili kada bi povećali plaće.

Prema podacima nacionalnog Zavoda za statistiku od prošle sedmice, prosječna plata u Češkoj u drugom kvartalu porasla je za 8,6 posto u odnosu na isti period prošle godine i sada je preračunato 1.250 eura bruto, što znači otprilike oko 1.000 eura neto.