Nafta poskupila nakon napada u Arabiji

0

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, nakon što je Saudijska Arabija objavila da su jemenski pobunjenici napali postrojenja Aramca u blizini Rijada.

Na londonskom tržištu sirovom naftom za isporuke u julu trgovalo po 79 centi višoj cijeni, od 71,02 USD. U Njujorku se barel prodavao po 64 centa višoj cijeni, od 61,68 USD.

U fokusu tržišta je objava pobunjenih jemenskih Hutija da su dronovima naoružanima eksplozivom napali saudijske naftne instalacije, ne navodeći vrijeme ni mjesto napada, prenosi Hrportfolio.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih saopštio je da je državna naftna kompanija Aramco obustavila pumpanje na cjevovodu East-West dok u potpunosti ne procijeni štetu.

On je dodao i da napadi nisu prouzrokovali poremećaje u proizvodnji i izvozu.

Prethodno je Rijad saopšztio da su među četiri trgovačka plovila, napadnuta u nedjelju u teritorijalnim vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), u blizini Hormuškog tjesnaca, i dva saudijska tankera.

Za sada se taj napad kvalifikuje kao sabotaža.

Incidenti su pojačali napetosti u bliskoistočnoj regiji, ključnoj za globalnu proizvodnju nafte.

Hormuški tjesnac je važan plovni put u globalnoj trgovini naftom.

Jedan američki zvaničnik je saopštio da iza incidenata vjerovatno stoji Iran, što Teheran opovrgava.

Odnosi između Irana i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zaoštrili su se nakon što se Vašington povukao iz međunarodnog sporazuma o kontroli iranskog nuklearnog programa, uvodeći sankcije Teheranu, koje su znatno otežale izvoz iranske nafte.

“S obzirom na zaoštravanje napetosti između Irana i SAD-a i značajno gomilanje mornaričkih snaga u regiji, tržišta su osjetljiva na vijesti i mogu reagovati na najmanje naznake sukoba”, konstatovao je Mihir Kapadia iz Sun Global Investmentsa.