Na Kupresu će se proizvoditi voće i povrće za Podravku

0

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske na čelu s ministrom Tomom Medvedom ide dalje s jednim od svojih najvećih projekata.

Naime, prije nekoliko godina pokrenuo se projekt stvoren u uredu ministra Medveda, saradnja Podravke sa braniteljskim zadrugama.

Nakon što se taj model pokazao izuzetno uspješnim, preslikan je na područje Hercegovine s braniteljima HVO-a gdje je hrvatski prehrambeni gigant uz pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja i ostalih respektabilnih učesnika ostvario saradnju sa braniteljima i domaćom firmom Marinada d.o.o Mostar.

Nakon velikog uspjeha u Hercegovini, sličan se projekt realizira na području Kupresa gdje hiljade hektara plodne zemlje stoji neiskorišteno. Ali to više neće biti tako.

Portal Pogled.ba iz pouzdanih izvora prenosi kako se može reći da branitelji ponovno preuzimaju Kupres, pokrećući značajan projekt koji će imati veliki uticaj na ovu lokalnu zajednicu.

Očito je da branitelji žele iskoristiti svaki neobrađeni i zapušteni komad zemlje.

– Kreće se u veliki privredni zamah koji će značiti veliku prekretnicu ne samo za cijelu regiju Hercegovine i Livanjskog kantona – potvrđuje izvor za pogled.ba.

Podsjećamo, ministar Medved je još prošle godine zajedno sa čelnicima Podravke analizirao rezultate angažmana branitelja u procesu poljoprivredne proizvodnje koju Podravka potiče i traži, te je zaključeno kako ima mnogo pozitivnih primjera i na njima treba tražiti mogućnosti proširenja saradnje. Proširenje saradnje je značilo i širenje projekta na Hercegovinu gdje su se probni nasada pokazali uspješnijima od onih u Hrvatskoj.

To je bio jasan znak za novo širenje saradnje Podravke i braniteljske populacije u Hercegovini, a nova inicijativa na području Kupresa je znak kako se želi produbiti saradnja i osigurati otkup što većih količina voća i povrća koje proizvode braniteljske zadruge te firme povezane s njima.

Službeni Zagreb i ministar Medved ovaj projekt jako podržavaju i za očekivati je da će tako biti i u budućnosti,  te se očekuje da hrvatski ministar uskoro posjetiti Bosnu i Hercegovinu i tako javno da podršku ovim naporima.