Mračne prognoze za svjetske lance snabdijevanja

0

Haos na tržištu vazdušnog i pomorskog prevoza robe trajaće još “jako, jako dugo” i drumarine će ostati izuzetno visoke, procijenio je danski špediter DSV.

Pandemija kovida 19 prisilila je vlade širom svijeta na zatvaranje trgovina i pogona i zabranu okupljanja i ljudi su se okrenuli naručivanju robe putem interneta.

Talas potražnje za robom široke potrošnje opteretio je globalne lance snabdevanja i logističke kapacitete, a pritisak je pojačalo otvaranje privreda nakon ublažavanja “koronamera”.

To je dovelo do rekordno visokih drumarina, a situacija se posljednjih mjeseci pogoršala i u vazdušnom i pomorskom saobraćaju, naveo je danski DSV u izveštaju o poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju.

“Prestao sam da koristim riječ ‘normalizacija’. Ako normalizacija znači da ćemo se vratiti na tržište kakvo smo poznavali 2018. i 2019, mislim da se to neće dogoditi – barem ne jako, jako dugo”, rekao je izvršni direktor Jens Bjorn Andersen.

Situacija je posebno teška na velikim tržištima kao što su Sjedinjene Države, gdje se desetine brodova “zaglavilo” u lukama Los Anđelesa i Long Biča i ne mogu istovariti teret.

“Ne pomaže ni što su ulaganja u infrastrukturu u SAD zanemarena dugi niz godina, pa lučka i željeznička infrastruktura jednostavno ne može da izdrži povećanje obima (tereta)”, napomenuo je Andersen.

Treći špediter u svijetu gotovo je udvostručio prihode u trećem tromesečju, na 49,56 milijardi danskih kruna (6,66 milijardi eura). Kompanija je zbog rekordnih drumarina ponovo podigla procjene godišnjih rezultata, peti put u ovoj godini.

Izvor: Seebiz