Morski dio “Turskog toka” spojen s obalnim

0

Završni spoj koji povezuje morski i obalski dio gasovoda “Turski tok” zavaren je u Turskoj, saopštio je izvođač radova “Turk strim”.

Tehnička operacija nadvodnog spajanja uključivala je podizanje priobalnog i dubinskog dijela sa morskog dna na specijalnu platformu iznad vode i njihovo zavarivanje u jedan krak gasovoda.

Ukupna težina podignuta tokom radova iznosila je oko 409 tona. Nakon detaljne provjere vara, krak gasovoda je položen na morsko dno na dubinu od 32 metra. Operacija je izvršena na oba kraka u ruskim vodama u januaru i februaru 2019. godine i završena ove godine na turskoj obali.

“Završni spoj koji povezuje morski i priobalni dio ‘Turskog toka’ zavaren je u Turskoj. On simboliše završetak cijelog kompleksa radova na izgradnji gasovodnog sistema na Crnom moru”, navodi se u saopštenju “Turk strima”.

Projekat “Turski tok” podrazumijeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara gasa. Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namijenjen za snabdijevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope, a njegovo puštanje u rad planirano je za 2019. godinu.