MMF smanjio procjenu rasta svjetske ekonomije za 2021.

0

Međunarodni monetarni fond (MMF) je umanjio prognozu svjetskog privrednog rasta, navodeći da kontinuirani poremećaji u snabdjevanju i cjenovni pritisci ograničavaju oporavak globalne ekonomije od pandemije kovida-19.

U danas objavljenom izvještaju “Perspektive globalne ekonomije”, MMF je srezao procjenu globalnog rasta na 5,9 posto u ovoj godini, u poređenju sa julskom projekcijom od 6,0 posto.

“Međutim, ova skromna revizija maskira veliko obaranje projekcija pojedinih zemalja”, navodi se u dokumentu Fonda.

U izvještaju se dodaje da su perspektive za grupu zemalja u razvoju sa niskim prihodima znatno pomračene zbog pogoršanja dinamike pandemije, ali i zbog tmurnijih kratkoročnih prognoza za grupu razvijenih ekonomija.

Za Sjedinjene Države, najveću svjetsku ekonomiju, Fond sada predviđa rast od 6,0 procenata u 2021. godini, što je značajno niže u odnosu na julsku projekciju od 7,0 posto. Takvo obaranje projekcije je posljedica usporavanja ekonomske aktivnosti usljed porasta slučajeva kovida-19 i odlaganja proizvodnje zbog manjka zaliha i posljedičnog ubrzanja inflacije.

MMF predviđa da će grupa razvijenih svjetskih ekonomija ove godine ostvariti rast od 5,2 posto, u poređenju sa rastom od 3,0 posto koliko je projektovano za grupu zemalja u razvoju sa niskim prihodima.

“Opasna razlika u ekonomskim perspektivama među zemljama ostaje ključna briga”, ocjenjuje se u izvještaju.

Dalje se navodi da su perspektive za siromašnije zemlje “znatno pomračene”, kao odraz porasta slučajeva delta soja korona virusa, koji je povećao broj smrtnih slučajeva od kovida u svijetu na skoro pet miliona.

Dok je skoro 60 procenata stanovništva u razvijenim ekonomijama potpuno vakcinisano, taj procenat iznosi samo oko 4,0 posto u siromašnijim zemljama.

Osim zaostajanja u nivou vakcinacije, siromašnije zemlje se suočavaju sa naglim porastom inflacije i sa najvećim porastom cijena hrane, saopštio je MMF.

Ipak, rast globalne ekonomije od 5,9 posto za ovu godinu je značajan napredak u odnosu na prošlogodišnji pad BDP-a od 3,1 posto zbog pandemije.

Za 2022. godinu, MMF predviđa rast svjetske ekonomije od 4,9 posto, što je nepromijenjeno u odnosu na julsku prognozu.

Za eurozonu, MMF predviđa rast od 5,0 posto ove godine i od 4,3 posto u idućoj godini.

Očekuje se da će Kina, druga po veličini svjetska ekonomija, ove godine zabilježiti rast od 8,0 posto, što je neznatno manje od julske prognoze MMF-a od 8,1 posto, dok je u 2022. godini čeka rast od 5,6 procenata.

Tanjug