Melinda Gates mogla bi postati druga najbogatija žena na svijetu

0

Budući da bračni par nije potpisao predbračni ugovor imovina bi se trebala dijeliti na pola što bi Melindi donijelo bogatstvo od 73 milijarde dolara

Melinda Gates, filantropkinja i zagovornica osnaživanja žena, mogla bi uskoro postati druga najbogatija žena na svijetu, sa bogatstvom koje se procjenjuje na 73 milijarde dolara.

U svojoj molbi za razvod podnesenoj u ponedjeljak, Melinda Gates izjavila je da je njen brak sa multimilijarderom i suosnivačem Microsofta Billom Gatesom, jednim od najbogatijih ljudi na planeti, “nepovratno završen” i obratila se sudovima kako bi podijelili zajedničko bogatstvo para u iznosu od 146 milijardi dolara, piše Guardian.

Podjela na pola je vjerovatna jer u zahtjevu za razvod navodi se da par koji se vjenčao 1994. godine nije potpisao predbračni ugovor, a prema zakonu savezne države Washington očekuje se da se imovina pri razvodu podijeli ravnopravno.

Ako se to i desi, Melinda French Gates koja je nedavno na svoje profile na društvenim mrežama dodala svoje djevojačko prezime French – svrstat će se na drugo mjesto najbogatijih žena svijeta. Ispred nje će biti samo Françoise Bettencourt Meyers, 67-godišnja vlasnica L'Oreala čije naslijeđeno bogatstvo sada vrijedi oko 83 milijarde dolara.

Podjela imovine dogovorena

Neki američki mediji prenose kako su Bill i Melinda Gates dogovorili kako će podijeliti imovinu i prije najave razvoda u ponedjeljak. Par koji je u braku već 27 godina navodno je potpisao ugovor kojim je precizirano kako će njihova imovina biti podijeljena.

Četvrta najbogatija osoba na svijetu

Prema Bloombergovom Indeksu milijardera, Bill Gates trenutno je rangiran kao četvrta najbogatija osoba na svijetu, s bogatstvom od oko 146 milijardi dolara. Međutim, bio bi daleko bogatiji a možda i dalje najbogatija osoba na svijetu, da već nije dao najmanje 40 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe kroz fondaciju koju par zajednički vodi, Bill i Melinda Gates. 

Gates je do bogatstva došao putem Microsofta, firme koju je osnovao sedamdesetih godina a koja je izrasla u najveću svjetsku softversku kompaniju.

Vjeruje se da imovina para uključuje nekretnine vrijedne više miliona dolara u Washingtonu, Floridi i Wyomingu. Njihovo glavno prebivalište je ljetnikovac na jezeru u državi Washington, za koji se navodi da vrijedi najmanje 127 miliona dolara. 

Šest advokata

Oba supružnika su u brakorazvodnom procesu angažovala po tri advokata da ih zastupaju.

Među advokatima Melinde Gates je Robert Cohen koji je ranije radio za klijente kao što su Ivana Trump, Michael Bloomberg i Chris Rock. I Bill je u međuvremenu angažovao tri advokata iz Los Angelesa.

Par je najavio razvod u zajedničkim izjavama objavljenim na Twitteru u ponedjeljak.

“Više ne vjerujemo da možemo zajedno rasti u paru. Nakon puno razmišljanja i puno rada na našoj vezi, donijeli smo odluku da okončamo svoj brak”, objavili su. 

D. Hadžić