Marriott gradi najviši modularni hotel na svijetu

0

Najveća hotelska kompanija na svIJetu iznela je planove povodom izgradnje, kako navode, najvišeg modularnog hotela na svIJetu, koji će se naći u NoMad četvrti Menhetna u Njujorku.

Njegovih 168 soba biće sastavljene u jednoj fabrici u Poljskoj, a isporučene u Njujork usred noći, kada gradske ulice mogu da prihvate ovako veliki teret.

Očekuje se da će ovaj Hotel AC od 26 spratova biti podignut za 90 dana, a da bi mogao da bude otvoren sljedeće godine.

“Naš cilj je da pokrenemo industriju,” rekao je Eric Jacobs, glavni razvojni direktor za brendove u Sjevernoj Americi kompanije Marriott. “Troškovi i vrijeme su zaista važni vlasnicima, konstruktorima, građevincima i programerima. Radi se o prostom ubrzavanju tržišta, i kad god možemo da doprinesmeo tome, činimo dobro za cjelokupno tržište”.

Hotelske kompanije, poput Marriotta, žele da povećaju modularnu izgradnju, jer im može pomoći da brže otvaraju nove objekte, što je ključni put ka povećanju prihoda. Metod štedi vrijeme jer graditelji mogu da rade na gradilištu dok se u fabrici grade prostorije i sobe hotela, dodao je Jacobs.

Modularna konstrukcija nije baš nova u hotelskom svetu, ali je i dalje neobična. Finansiranje može da djeluje teško, jer je na početku potrebno uložiti više novca nego pri tradicionalnom građenju, kaže Sanat Patel, partner kompanije Avana Capital, koja osigurava kredit od 65 miliona dolara za izgradnju ovog NoMad projekta.

Nedostatak građevinske radne snage neko vrijeme, takođe je doveo do toga da ovakva izrada fabričkih modela postane privlačnija.

Marriott nudi finansijske podsticaje za modularne projekte i povezuje konstruktore sa arhitektama, izvođačima i zajmodavcima.

Hotel AC je razvila kompanija Concord Hospitality u ime vlasnika Roberta Chuna. Jacobs je još istakao da bi u roku od pet godina modularna izgradnja mogla da predstavlja 25 posto svih hotela koji se nalaze u njihovom razvojnom planu, što uključuje sjevernoameričke ispostave za brendove poput Courtyard by Marriott i Fairfield Inn & Suites.

Pogodnost za goste je da su fabrički izgrađene sobe tiše. U tradicionalnoj gradnji, hotelska soba obično dijeli zid sa svojim susjedom, ali modularni dizajn obično zahtijeva veću izolovanost između soba.

Izvor. inhoreca