Koji je najskuplji a koji najduži američki rat

0

Sajt “How Much” poredio je sve ratove koje su SAD vodile, od Američke revolucije do danas. Ratovi su predstavljeni na vremenskoj liniji od Američke revolucije do danas, ilustrujući koliko je trajao sukob, gdje se dogodio i koliko je svaki koštao.

Kako pokazuje ovo istraživanje, ratovanje je američki narod koštalo preko 8,6 biliona dolara (hiljada milijardi), ne računajući nenadoknadive ljudske žrtve.

Drugi svjetski rat najviše je finansijski oštetio SAD, kada je izgubljeno 4,69 biliona dolara, što je više nego kada se saberu cifre iz svih ostalih ratova koje je država vodila.

Najduži rat je rat u Afganistanu koji je ukupno SAD koštao preko 910 milijardi dolara. Ovaj rat, sada stariji od 18 godina, traje toliko dugo da neki vojnici koji su se pripremali za borbu u njemu nisu ni bili rođeni kada je počeo. Magazin “Time” nazvao ga je “Američkim vječnim ratom”.

Ovo je 10 najskupljih američkih ratova: 

  1. Drugi svjetski rat: 4,69 biliona (hiljada milijardi) dolara
  2. Rat u Iraku: 1,01 bilion dolara
  3. Rat u Afganistanu: 910,47 milijardi dolara
  4. Vijetnamski rat: 843,63 milijardi dolara
  5. Korejski rat: 398,81 milijardi dolara
  6. Prvi svjetski rat: 381,8 milijardi dolara
  7. Zalivski rat: 116,6 milijardi dolara
  8. Unija (Američki građanski rat): 68,17 milijardi dolara
  9. Građanski rat: 22,99 milijardi dolara
  10. Špansko-američki rat: 10,33 milijardi dolara

Ratovi imaju tendenciju da poskupljuju s vremenom. Rast vojnog budžeta najviše se dešava zbog troškova složenih sistema naoružanja, kao na primjer borbenog aviona F-35 Lajtning, koji je vojsci SAD donio doživotni trošak od čak bilion dolara, prenio je B92.

Ratova na udaljenim teritorijama

Treba spomenuti i kako lokacija borbe određuje koliko će novca odnijeti. U prvih nekoliko decenija američke istorije, ratovi su se uglavnom odigravali blizu američkih granica, obično negdje u Sjevernoj Americi.

Ubrzo su se Sjedinjene Države uključile u globalne sukobe i borbena pozorišta širom svijeta, poput Iraka i Afganistana. Ovi ratovi otežavaju linije snabdijevanja i time dodatno povećavaju troškove.

Kada se sve sabere, nijedan rat nije bio finansijski poguban za SAD kao Drugi svjetski rat koji je odnio 4,69 biliona dolara. Nijedan drugi rat nije ni približno toliko koštao, iako je rat u Afganistanu najduži u istoriji američkog bojevanja.