Ko dominira Evropom, a ko su lideri u zemljama Balkana (i s kojim udjelom)

0

Posljednjih nekoliko godina vodeći njemački trgovinski lanci povećali su tržišni udio na evropskom tržištu i osigurali vodeću poziciju, ali lokalni lanci i dalje imaju budućnost, ocijenio je Francisco Boras, konsultant španske kompanije Anecoop.

“U period 2011-2017 rast tržišnog udjela lokalnih lanaca bio je veći od rasta prvih 20 tržišnih lidera. Lokalni lanci imaju budućnost jer se lakše prilagođavaju zahtjevima kupaca”, rekao je Boras, prenio je magazin Nova ekonomija.

Njegova analiza prvih 20 evropskih trgovinskih lanaca pokazala je da je tržišni udio prvih 10 u tom periodu porastao sa 30,8 posto na 34,5 posto.

Ako se gleda zemlja porijekla, pet  vodećih njemačkih i šest vodećih francuskih lanaca u 2011. imali su sličan udio od 15 posto. U 2017. godini istih pet njemačkih ima udio od 19,7 posto dok su  francuski pali na 12,5 posto udjela, naveo je Boras.

Kako je rekao, primjetno je da je u njemačkim lancima u tom periodu bio značajan rast diskontne prodaje, dok su kod francuskih rasli hipermarketi.

U posmatranom periodu, engleski lanci izgubili su dio tržišta, pali su sa 8,5 posto na 7,1 posto. U društvu 20 najvećih pojavila su sve dva ruska lanca koja drže 2,7 posto tržišta, a novina je i jedan digitalni lanac koji drži skromnih 1,7 posto udjela u Evropi.

Ko su lideru u našem regionu

Govoreći o tržištu Jugoistočne Evrope, Boras je rekao da u Srbiji najveći tržišni udio ima Deleze (Delhaize) sa 20,6 posto.

Agrokor je lider u Hrvatskoj sa 21 posto, u Srbiji i Bosni i Hercegovini je drugi po tržišnom učešću sa 15,9 posto i 12 posto udela, a ima ga i na tržištu Crne Gore.

Na bosanskom tržištu lider je lokalni lanac Bingo čiji je udio 19 odsto.

Njemački lanci na tržištu Jugoistočne Evrope su na srednjim pozicijama, austrijski Špar je prisutan u Hrvatskoj i Sloveniji, a zanimljivo je prisustvo turskog lanca u Makedoniji.

Kakvo je stanje u ostatku Evrope

U četiri zemlje jugozapadne Evrope (Evropa Francuska, Španija, Italija i Portugal) tržišni lideri su lokalne kompanije, ali ima i njemačkog Lidla, Metroa i Aldija.

U srednjoj Evropi (Njemačka, Švajcarska i Austrija), lideri su takođe isključivo lokalne kompanije, ali nema drugih kompanija osim iz ove tri zemlje.

U Istočnoj Evropi, situacija je daleko šarenija jer su poslije pada Berlinskog zida mnogi zapadni lanci pokušali da se pozicioniraju na ovom tržištu, objasnio je Boras.

Boras je istakao da nijedan tržišni lider u ovom dijelu Evrope nije lokalna kompanija. Njemački lanci su lideri u Rumuniji, Slovačkoj i Bugarskoj. U Mađarskoj dominira engleski Tesco. U Poljskoj je neočekivano nekad najmanji lokalni lanac postao lider nakon što ga je kupio portugalski trgovinski lanac.

Francuski lanci su prisutni u Poljskoj,  Mađarskoj i Rumuniji. Engleskih lanaca osim u Mađarskoj, ima u Poljskoj i Češkoj.

Zanimljva su dešavanja i u Rusiji gdje se zbog geopolitičke situacije zapadni lanci povlače a otvara se prostor za lokalne lance, rekao je Boras, prenosi Nova ekonomija.