Kina zabranila uvoz i prodaju iPhonea

0

Kineski sud uveo je zabranu uvoza i prodaje nekoliko modela iPhonea, zbog toga što je kompanija za proizvodnju čipova “Qualcomm”, koja je dobavljač u Kini, u patentnom sporu s “Appleom”.

U skladu s tim, svi uređaji iPhone 6S na godišnjicu modela iPhone X su pogođeni zabranom. Odluka od 30. novembra je prva na svijetu koja ograničava prodaju iPhonea, saopštio je “Qualcomm”. Kada će zabrana prodaje stupiti na snagu, ostalo je nejasno.

“Apple” je odmah odgovorio da iPhone ostaje dostupan u Kini u svim varijantama do daljnjeg.

 “Iskoristićemo sve naše pravne opcije na sudovima. Napori “Qualcomma” da zabrani naše proizvode su još jedan očajnički korak kompanije čije nezakonite radnje su proučavali regulatori širom svijeta, navela je američka kompanija.

Predmet se odnosi na tužbu podnesenu 2017. godine. Prema “Qualcommu”, sud u gradu Fuzhu u Kini dokazao je da su prekršena dva “Qualcommova” patenta.

Prema vlastitim izjavama, “Qualcomm” je podnio nekoliko tužbi u njemačkim sudovima da bi isposlovao zabranu prodaje i u Njemačkoj.

“Apple”, s druge strane, tvrdi da “Qualcomm” traži previsoke naknade za korištenje patenata te je podnio protutužbu protiv proizvođača čipova.

Otad “Qualcomm” nije primio nikakav novac od poslovanja s iPhoneom.