Kako izgleda kad Bosanci opremaju SUV od 190.000 dolara

0

Britanski poizvođač luksuznih sportskih automobila Aston Martin predstavio je svoj prvi SUV. Za realizaciju hrabrog poduhvata kojim želi proširiti svoju ciljnu grupu izvan kruga ljubitelja sportskih automobila i privući veći broj ženskih kupaca odabrao je i jednog partnera iz BiH.

Aston Martin je u utorak predstavio svoj prvi SUV, na simultanim događajima održanim u Los Angelesu i Pekingu.

Britanski proizvođač sportskih automobila pridružio se tako dugoj listi kompanija kao što su Lamborghini, Bentley i Rolls-Royce, za koje je SUV nekada bio nezamisliv a sada je stvarnost. Za kompaniju je ovaj model izuzetno važan.

“Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je nevjerojatno uzbudljiv i značajan DBX za Aston Martin. Još u fazi razvoja, ovaj prelijepi SUV uveo je kompaniju na nove teritorije i nadahnjujuće pravce”, rekao je u izjavi izvršni direktor Andy Palmer.

S DBX-om, Aston Martin se nada da će proširiti svoju privlačnost marke i mimo fanova sportskih automobila koji su spremni žrtvovati praktičnost za stil i performanse. Takođe, u većoj mjeri žele privući i ženske kupce, pa je u dizajnu učestvovao i ženski savjetodavni tim.

Kao i kod drugih automobila marke Aston Martin, DBX-ova unutrašnjost uglavnom je prekrivena skupocjenom kožom, a kao što smo ranije pisali, kožna laminacija na sjedištima i plastičnim komponentama u automobilu rađena je u kompaniji Prevent Components u Srebrenici.

„Unutrašnjost vozila luksuzom i velikom količinom kože utjelovljuje spoj udobnosti i bogatstva karakterističan za ovu kompaniju“, navedeno je ranije iz kompanije.

Osim što je prvi SUV Aston Martina, DBX je ujedno i prvi model kompanije koji ima pet sjedišta za odrasle. Većina ostalih Aston Martin modela ima dva sjedišta pozadi, udobna samo za malu djecu, ili uopšte nema stražnjeg sjedala.

Automobiol pokreće 4-litarski biturbo V8 motor napravljen u Mercedeseovoj AMG diviziji u Njemačkoj. Riječ je o neznatno modifikovanoj verziji u odnosu na motore korištene u nekim modelila Aston Martin DB11 i Vantage. U DBX-u razvija do 542 konjske snage.

SUV ima 9-stepeni automatski mjenjač, težak je 2.245 kg, od 0 do 100 km/h stiže za 4,5 sekundi i razvije više od 290 km/h.

Za potrebe njegovog sastavljanja, kompanija gradi novu fabriku u Walesu. SUV će izvan Sjeverne Amerike biti dostupan u drugom kvartalu 2020. godine, a u Sjevernoj Americi kasnije te godine.

U SAD-u će početna cijena DBX-a biti oko 190.000 USD.