Jedna desetina najbogatijih zagađuje svijet

0

Istraživanje koje su proveli udruženje za borbu protiv siromaštva Oxfam i Institut za okoliš iz Štokholma otkriva da se emisija karbon dioksida od 1990. do 2015. godine povećala za 60 procenata. U izvještaju se navodi kako je jedan procenat najbogatijih odgovoran za 15 procenata ove emisije.

To je više nego dvostruko veća količina karbon dioksida od one koju siromašna polovina svijeta emituje. Istraživanje je takođe pokazalo da je najbogatija desetina stanovnika planete, što je oko 630 miliona ljudi, odgovorna za oko 52 procenta globalne emisije tokom tog perioda. Globalno, ta desetina obuhvata one čiji je prihod preko 35.000 dolara godišnje a u jedan posto najbogatijih ulaze oni sa godišnjim primanjima preko 100.000 dolara.

Izvještaj upozorava da raširena pretjerana potrošnja i ovisnost bogatog svijeta o transportu s visokim emisijama ugljika iscrpljuju svjetski “budžet za ugljik”. Tim Gore, šef politike, zagovaranja i istraživanja u Oxfamu i autor izvještaja, rekao je da prekomjerna potrošnja bogatih potpomaže klimatsku krizu, ali cijenu plaćaju siromašne zajednice i mladi ljudi.

Ako emisije ne nastave padati iz godine u godinu, onda bi u sljedećoj deceniji one koje emituje najbogatijih 10 posto na svijetu bile dovoljne da povise nivo iznad točke koja će vjerovatno povećati temperaturu za 1,5 ° C, čak i ako cijeli ostatak svijeta odmah prekine sa emisijom ugljen dioksida.

U istraživanju se navodi da je transport jedan od ključnih pokretača rasta emisija, jer ljudi u bogatim zemljama pokazuju sve veću tendenciju da voze automobile sa visokim emisijama, poput SUV-ova, i koriste češće avionske letove.

D. Hadžić