Je li BiH dio globalnog tehnološkog rata

0

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović zatražio je ove sedmice od Vijeća ministara BiH, OSA-e i SIPA-e da mu dostave informacije o tome da li su poduzete mjere za zaštitu od eventualnih zloupotreba telekomunikacijskih mreža prilikom uvođenja 4G mreže.

On je pitao da li postoje saznanja u kojoj su fazi javne nabavke u vezi s uvođenjem 4G mreže i da li su u tom procesu zadovoljeni svi sigurnosni aspekti kod uspostavljanja ove mreže u BiH, da li su poduzete mjere zaštite od eventualnih zloupotreba telekomunikacijskih mreža te za osiguranje maksimalne cyber sigurnosti.

“Da li su se vodile bilo kakve aktivnosti u pravcu zadovoljavanja preduslova u procesima nabavki i stranih ulaganja kako bismo mogli tvrditi da će sigurnost građana i države biti neupitna? Pri tome podrazumijevam sastanke, iniciranje rasprave u institucijama i između institucija, analize, upozorenja institucijama čija je direktna nadležnost nabavka opreme i slično? Da li imate saznanja o tome da li u procesu nabavki opreme za 4G eventualno učestvuju kompanije podložne kontroli stranih vlada? Da li s odgovornošću možete tvrditi da se u procesu uvođenja 4G mreže sve aktivnosti vode u skladu s najvišim sigurnosnim standardima i da se može garantovati da neće biti narušena sigurnost države i njenih građana te privatnost buduće komunikacije i prijenosa podataka korištenjem 4G mreže”, pitao je Magazinović, prenijele su agencije i portali.

On je u obrazloženju napisao da je, imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina jedina evropska zemlja koja nema pokrivenost 4G mrežom te da je proces uvođenja 4G mreže u toku, veoma važno da Parlamentarna skupština BiH i javnost budu upoznati šta se poduzima u smislu mjera zaštite od eventualnih zloupotreba telekomunikacijskih mreža i stvaranja pretpostavki za osiguranje maksimalne cyber sigurnosti.

Globalna zabrinutost

Magazinović, prema onome što su prenijeli portali, nije spomenuo nijednu državu niti kompaniju imenom.

No, njegovo upozorenje poklapa se vremenski i sadržajno sa globalnom zabrinutošću u vezi s kompanijom Huawei, koja radi na razvoju 5G mreže.

Sjedinjene Države, Australija i Novi Zeland onemogućili su korištenje Huaweijeve tehnologije u razvoju 5G mreže na svojoj teritoriji, zbog zabrinutosti da bi se ona mogla koristiti za špijuniranje u korist kineske vlade. Sličnu odluku donio je i Japan, a navodno je razmatra još niz zemalja. 

Huawei negira veze s kineskom vladom i oštro odbacuje optužbe da ima ikakve veze sa špijuniranjem.

Njemačka je nedavno saopštila da će tražiti dodatne garancije od kineske kompanije da njena tehnologija neće ugroziti sigurnost te zemlje.

Njemačke vlasti, kako je nedavno pisao Deutsche Welle, “strahuju od špijunaže i sabotaže” u slučaju korištenja Huaweijeve tehnologije za 5G mrežu.

Prema pisanju CNN-a, Huawei je saopštio da je toliko napredovao u razvoju 5G mreže da bi njegovo izbacivanje iz igre ostavilo vakuum koji druge kompanije ne bi mogle popuniti.

Nesigurnosti u vezi s Huaweijem su naročito problematične za Evropu, gdje se očekuje da kineska firma odigra ključnu ulogu u razvoju 5G mreže, za koju evropski lideri navode da je ključna za budućnost ekonomije, navodi CNN.

Kako piše američka mreža, najbliži rivali Huaweiju su švedski Ericsson i finska Nokia.

No, ove dvije kompanije su se proteklih godina mučile s gubicima i otkazima, dok je Huawei imao godišnje prihode od više od 100 milijardi dolara, izgradio snažnu bazu u Kini i prikupio veliku količinu intelektualne svojine koja će mu pomoći da oblikuje budućnost 5G mreže, navodi američka mreža.

Nova generacija bežičnih komunikacija (5G) će, kako se očekuje, povećati brzinu interneta čak 100 puta u odnosu na 4G, što će dovesti do revolucije u modernim tehnologijama kao što su “pametni gradovi” i povezanost vozila u saobraćaju.