Gradit će zgradu od 7 spratova i podzemnu garažu na 4 etaže

0

Na mjestu starog hotela Pošta u centru Sarajeva uskoro će se graditi novi, veći objekat, dok će se ispod zgrade i susjednog trga graditi velika podzemna garaža.

Nadzemni objekat će biti širi i viši od sadašnjeg, ali i okolnih zgrada, odnosno imat će prizemlje plus šest spratova, a njegova osnovna namjena bit će kancelarijski prostori.

Ispod novog objekta i obližnjeg Trga kulture Jaroslav Korenić planirana je garaža sa 4 podzemne etaže i ukupno 140 parking mjesta, u koju će se ulaziti rampom iz Ulice Kulovića, piše BiznisInfo.

Investitor ovog projekta je sarajevska kompanija „Malcom“, čiji je vlasnik Enver Malagić. Parcele na kojima će se graditi objekat su u vlasništvu ove firme, a sam objekat trebao bi se zvati upravo „Malcom“.

BiznisInfo je uputio upit kompaniji za dodatni komentar ali ni nakon nekoliko dana nismo dobili nikakav odgovor.

Kompanija „Malcom“ je osnovana prije tri decenije, a njena djelatnost prvenstveno je u elektroenergetskom sektoru. Osnovne djelatnosti su veleprodaja elektroenergetske opreme i materijala, te projektovanje i izvođenje radova.

Garaža sa 140 mjesta ispod zgrade i cijelog trga

Kako smo rekli, planirani objekat bit će veći od postojeće zgrade. Planirano je proširenje horizontalnih gabarita objekata prema Trgu kulture „Jurislav Korenić“.

Osim toga, visinom će nadmašivati okolne objekte. Kako se tvrdi u planskoj dokumentaciji, preporučena visina osnovnog dijela objekata … je približna visini postojećih susjednih objekata.

No, dio planiranog objekta „ima predloženu veću spratnost (P+6) u odnosu na maksimalnu  spratnost utvrđenu u prethodnoj alineji“, uz povlačenje uličnih fasada (prema ulici Kulovića i Branilaca Sarajeva).

Planirani obuhvat izmjene

Datim rješenjem, kako se tvrdi, „povučene etaže su volumenski, konstruktivno i oblikovno manje vidljive iz perspektive pješaka“.

Podsjetimo da su gradske i općinske vlasti svojevremeno najavljivale da će se na ovoj lokaciji nalaziti veliki trg, ali se od toga u međuvremenu odustalo.

Hotel Pošta

Novi objekat bit će viši od sadašnjeg, ali i širi prema unutrašnjosti trga