Godina u znaku investitora iz dijaspore, prilike za povezivanje brojne

0

Da je posljednja godina prošla u znaku mobilizacije ekonomskog potencijala bosanskohercegovačke dijaspore, govori i nekoliko održanih konferencija u okviru kojih su investitori mogli podijeliti svoje uspješne priče i govoriti o postojećim preprekama za nova ulaganja. Sara Suljanović iz Biznis centra bh. dijaspore i udruženja „Naša perspektiva“ kaže da se efekti ovakvih skupova osjete mjesecima kasnije.

„Mi smo ove godine organizovali Biznis forum bh. dijaspore – BHdiaFor, što je već peti po redu. Do sada je forum okupio preko 800 učesnika iz BiH i inostranstva, te je putem upitnika obuhvaćeno i mapirano preko 1.000 članova zajednice dijaspore, potencijalnih investitora i uspješnih menadžera iz 40 zemalja“, poručuje Suljanović.

„Pored samog umrežavanja ovakve konferencije pružaju prilike domaćim privrednicima da se povežu sa potencijalnim partnerima u inostranstvu, nudi se i  informiranje dijaspore o investicijskim mogućnostima u BiH, kao i mogućnostima za ostvarivanje saradnje sa domaćim preduzetnicima. Krajnji rezultat konferencije je koja doprinosi povećanom učešću dijaspore u ekonomskom razvoju BiH“, dodaje Suljanović.

USAID Projekat „Diaspora Invest“ je ove godine podržao i učestvovao u organizaciji brojnih okupljanja bh. investitora i poslovne zajednice iz dijaspore poput konferencije „Bosanskohercegovačka izvrsnost – uloga dijaspore u jačanju ekonomskih kapaciteta Bosne i Hercegovine“ u Bihaću, , 10. Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka koji su se održali na Jahorini, te redovnih događaja „BHdiaFor“-a i „Reconnecta“.

„Pored samih skupova, kreiranje interaktivnih platformi na kojima će biti omogućena razmjena ideja i znanja je svakako nešto na šta se treba fokusirati u budućnosti. Jedna ovakva platforma je svakako diasporainvest.ba. Također, važno je da svaki ovakav događaj nosi sa sobom povratnu informaciju – da vidimo šta smo napravili i šta slijedi“, poručuje Suljanović.

Prednost okupljanja dijaspore u BiH je mogućnost povezivanja sa domaćim preduzetnicima koji prisustvuju skupu, te mogućnost direkne komunikacije sa akterima razvoja unutar BiH. Druga prednost je da se na skupu nađu osobe iz dijaspore koje vuku porijeklo iz mjesta u kojem se organizira skup što olakšava promociju određenog grada ili regije. „Mana okupljanja u BiH je da dijaspori često predstavlja izazov da bude prisutna na samom skupu s obzirom udaljenost i troškove koje moraju snositi da bi prisustvovali istom. S druge strane, prednost okupljanja dijaspore u inostranstvu je činjenica da im je lakše prisustvovati samom skupu s obzirom da se skup organizira u zemlji njihovog prebivališta, te samim tim će većina prisutnih na skupu biti članovi dijaspore“, pojašnjava Suljanović.

Iz Biznis centra bh. dijaspore poručuju da je jako bitno da lokalne zajednice uključe već postojeće dijasporske investitore iz njihovog kraja u proces umrežavanja, te im omoguće da tokom skupa prenesu svoja iskustva i pozovu potencijalne investitore iz dijaspore da razmotre BiH kao svoju sljedeću investicijsku destinaciju. Krajem decembra se očekuje i Dan investicija iz dijaspore kada će biti zaokruženi rezultati u mobilizaciji ulagača porijeklom iz BiH koji su svoju domovinu izabrali za poslovnu destinaciju u 2018. godini.

Izvor: Diaspora invest