Globalni ekonomski pad bit će manji od očekivanog

0

Globalna ekonomija se oporavlja od pada uzrokovanog korona virusom brže nego što se očekivalo prije samo nekoliko mjeseci, zahvaljujući poboljšanju izgleda za Kinu i Sjedinjene Države, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Svjetska ekonomija je na putu da ove godine zabilježi smanjenje od 4,5 posto, što je i dalje pad bez presedana u novijoj istoriji, ali manji od prvobitno prognoziranog pada u junu od 6 procenata, navodi OECD, a prenosi Reuters.

Pod uslovom da ne dođe do nekontrolisanog širenja virusa Covid-19, globalna ekonomija će sljedeće godine porasti za 5 posto, procjenjuje ova organizacija sa sjedištem u Parizu, smanjivši svoju junsku projekciju o rastu od 5,2 procenta u 2021.godini.

S druge strane, jače rasplamsavanje virusa ili pooštravanje mjera za njegovo suzbijanje mogli bi umanjiti projektovani rast za narednu godinu za dva do tri procentna poena, upozorava OECD, prenosi Tanjug.

U izvještaju se napominje da su prognoze OECD-a zasnovane na procjeni da će se nastaviti lokalizovani naleti epidemije, koji će iziskivati lokalne akcije, a ne na nivou cijelih država.

Takođe se pošlo od pretpostavke da vakcina neće biti široko dostupna do kraja sljedeće godine.