U toku zapljena desetina stanova u naselju Bulevar u Sarajevu

0

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, a na prijedlog Tužilaštva KS u toku je velika policijska akcija na Stupu, saznaje portal “Avaza”.

U akciji učestvuju pripadnici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Kako se saznaje, Agencija plijeni desetine stanova od određenih osoba.

Emir Bašić, direktor Agencije, rekao je za “Avaz” da za sada ne može govorit o detaljima.

O svemu se kasnije oglasila i SIPA:

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas u sklopu operativne akcije “Bulevar”, na području Srednjobosanskog kantona realizovali su pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 11 lokacija dok je pretres na dvanaestoj lokaciji još u toku.
Do ovog momenta uhapšeno 10 osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem niže navedenih krivičnih djela.
Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a zbog postojanja osnova sumnje  da su počinjena krivična djela krivotvorenje isprave, nedozvoljena trgovina, pranje novca u vezi sa krivičnim djelom udruživanje radi činjenja krivičnih djela i osnovi odgovornost pravnog lica koja su propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.
U operativnoj akciji “Bulevar” preduzimaju se i aktivnosti u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti Bosne i Hercegovine, kojom prilikom će se putem svih banaka u Bosni i Hercegovini i ostalih obveznika izvršiti provjere stanja po računima predmetnih osoba, kao i da li isti posjeduju sefove u bankama.
Do sada je blokirano oko 618.025,64 konvertibilnih maraka i 35.513,93 eura – saopćeno je.
Dodaje se i kako je prilikom pretresa otkrivenai privremeno oduzeta velika količina poslovne dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.
Policijski službenici SIPA-e su tokom rada po predmetu odnosno dokumentovanju počinjenih krivičnih djela identifikovali nekretnine koje su osumnjičene osobe stekle izvršenjem krivičnih djela, a radi se o 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva, u vezi kojih je Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja navedenim nekretninama koje će biti dodjeljene Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na dalju nadležnost, navodi se u saopćenju.
Pretresi se realizuju u saradnji sa Poreskom upravom Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvima unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Zeničkodobojskog kantona.