Fukuyama: Kina ima strateške ciljeve na Balkanu

0

Francis Fukuyama, profesor Univerziteta Stanford, misli da Kina nije motivisana samo ekonomskim razlozima, već i spoljnopolitičkim i strateškim ciljevima kada ulazi u projekte na Balkanu.

“Ovo je dio procesa 17+1, gdje je Peking osjetio da je to način da ostvari uticaj u državi članici NATO koja nastoji da se približi Evropi. Zbog toga je Kina bila voljna da uđe u projekat koji nije imao ekonomsko opravdanje i, nažalost, u tome su imali lokalnog partnera, gospodina Milu Đukanovića koji je pristao na te uslove”, rekao je Fukuyama u intervjuu za RSE.

On je kritikovao EU zbog sklapanja investicionog sporazuma sa Kinom, čiju je ratifikaciju Evropski parlament stavio na čekanje.

„Mislim da raste mogućnost sukoba sa Kinom i to je nešto što moramo imati u vidu – zvali to Hladnim ratom ili ne”, kaže Fukuyama, autor knjige ‘Kraj istorije i posljednji čovek’.

„Kina predstavlja formu totalitarne vlade koja je svake godine sve gora otkako je Si Đinping postao predsjednik 2013. Stoga će, kako vrijeme bude prolazilo, biti neizbježan sukob ne samo vrijednosti već i geopolitičkih interesa“, ističe Fukuyama, prenosi bankar.me.