Francuska produžila zamrzavanje cijene gasa do kraja 2022.

0

Premijer Francuske Jean Castex najavio je 21. oktobra da će zamrzavanje cijene gasa biti produženo do kraja 2022. godine i da će domaćinstva sa niskim prihodima primiti “inflacijsku isplatu” od 100 eura kako bi se ublažio uticaj rasta cijena energenata.

“Vjerujemo da je ovo povećanje cijena privremeno, ali ne možemo da dozvolimo da ono ometa naš privredni oporavak”, rekao je Castex, a prenosi agencija Reuters.

Poslije eksplozivog rasta, cijena gasa za domaćinstva u Francuskoj poskupila je početkom oktobra za još 12,6 posto prije nego što je vlada Jeana Castexa tu cijenu zamrzla na današnjem nivou za narednih sedam mjeseci.

Ranije je francuska vlada odobrila isplatu po 100 eura za 5,8 miliona domaćinstava kako bi im, bez obzira kojom se energentom griju, omogućila da lakše preguraju narednu grijnu sezonu.

U Francuskoj se u aprilu 2022. godine održavaju predsjednički izbori, a francuski predsjednik Emmanuel Macron želi još jedan mandat i pokušava da izbjegne socijalne napetosti zbog energenata kakve je zbog rasta cijene benzina imao oktobra 2018. godine kad je bio aktuelan protest “Žutih prsluka”, piše Reuters a prenosi agencija Tanjug.