Evo koliko je Telekom Srbije platio Kopernikus

0

Telekom Srbija jučer je objavio kupovinu 100% udjela u srbijanskom internet i TV distributeru Kopernikus Technology, ali nije saopštio cijenu te transakcije.

No, kako danas prenose mediji u Srbiji, akvizicija je „teška“ 200 miliona eura.

Kompanija Telekom Srbija je kupila Kopernikus Technology za oko 200 miliona eura, što je 1.000 eura po korisniku jer taj lokalni internet i TV distributer ima 200.000 korisnika, objavila je Balkanska istraživačka mreža – BIRN.

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije je potvrdila da je odobrila Telekomu da preuzme drugog najvećeg kablovskog operatera zu Srbiji.

– Svojom kvalitetnom korisničkom bazom i finansijskim pokazateljima Koperinkus Technology omogućit će Telekomu Srbija povrat investicije za manje od pet godina, doprinijet će povećanju vrijednosti kompanije i dugoročnom povećanju operativnog profita (EBITDA) za više od 23 miliona eura godišnje – navodi se u pisanom odgovoru Telekoma Srbija BIRN-u.

BIRN je ranije objavio da Telekom Srbija stoji i iza strateškog partnerstva sa Adria Media Grupom.

– Telekom kupovinom Kopernikusa postaje konkurencija kompaniji SBB, najvećem kablovskom operateru u Srbiji i regionu. SBB je nedavno promijenila vlasnika kada je KKR grupa svoj većinski paket akcija prodao investicionom fondu iz Engleske za oko 2,6 milijardi dolara, čime je ovo postala jedna od najvećih akvizija – naveo je BIRN.

Dodao je da je to najveća akvizicija Telekoma Srbija još od kupovine Telekoma Republike Srpske u jesen 2006. godine kada je za većinski paket akcija plaćeno više od 600 miliona dolara.

BiznisInfo dodaje da je Telekom Srbija, preko banjačlučkog Mtela, vlasnik i sarajevskog Logosofta. U procesu su preuzimanja i banjalučkog Blicneta a ranije je rečeno da grupacija preuzima bijeljinski Telrad. Telekom Srbija dao je ponudu i za preuzimanje Telekoma Albanija.  

S druge strane, srbijanski SBB ima istog vlasnika kao bh. firma Telemach – United grupu.