EPBiH kupuje električne automobile za 255.600 KM

0

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine raspisalo je tender za kupovinu putničkih vozila na električni pogon.

Tender čija je ukupna vrijednost 255.600,00 KM bez PDV-a odnosi se na kupovinu vozila za djelatnost Elektrodistribucije JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Detaljne informacije i zahtjevi dati su u tenderskoj dokumentaciji objavljenoj na portalu Agencije za javne nabavke, a rok za prijem ponuda je 5. maj ove godine.

Pročitajte i: ProCredit jedina banka sa punjačem za električna vozila i eko – voznim parkom

Rok za isporuku vozila je devedeset dana od dana obostranog potpisivanja ugovora.

Podsjetimo da je Elektroprivreda BiH krajem prošle godine ušla i u projekat širenja mreže punionica za električne automobile u saradnji sa preduzećem Energoinvest SUE d.d. Sarajevo.

– Svakako da će masovnija upotreba električnih vozila u BiH zahtijevati i veći broj punionica. JP Elektroprivreda BiH namjerava da u narednom periodu pokrene niz aktivnosti u vezi sa izgradnjom punionica za električna vozila – rečeno je ranije za BiznisInfo.

Inače, prema nedavno objavljenim podacima, BiH je na začelju svjetske liste kada je u pitanju broj električnih vozila. Dok je širom svijeta registrovano više od tri miliona električnih automobila, u BiH ih je, prema podacima iz februara ove godine, svega 20.

Tu je i infrastruktura od oko 20 električnih punionica.