EIB šalje 35 milijardi eura Zapadnom Balkanu i jugu Evrope

0

U saopštenju je navedeno da je predsjednik EIB Verner Hojer, odgovarajući na zahtjev Evropskog savjeta u martu, predstavio na samitu način na koji bi ta banka EU mogla da pojača podršku i pozabavi se potrebama koje pritiskaju ove regione, kroz podršku privrednom rastu, infrastrukturi od koje zavise poslovi i socijalnoj koheziji.

EIB navodi da je cilj inicijative stvaranje više mogućnosti za zapošljavanje u južnom susjedstvu EU i na Zapadnom Balkanu putem jačanja podrške vitalnoj infrastrukturi i privatnom sektoru.

“Ključno je da Evropa podrži zemlje u svom susjedstvu koje su ugostile veliki broj izbjeglica. EIB je izrazila spremnost da pošaljemo 7,5 milijardi eura ovim regionima u narednih pet godina. Pored toga, mi sada predlažemo da pošaljemo dodatnih šet milijardi evra u pozajmicama EIB javnom i privatnom sektoru, počevši od ove godine. To bi katalizovalo procjenjenih još 15 milijardi eura investicija. Sve zajedno, pričamo o više od 35 milijardi eura investicija na terenu“, naveo je Hojer u govoru na samitu.

On je kazao da bi od ovog novca mogle da se finansiraju usluge poput čiste vode, energije i struje u tim regionima i poboljšanje obrazovanja, zdravstvenih usluga, lokalnog prevoza i gradskih službi. (Tanjug)