Eagle Technology u Žepču otvorio novu fabriku

0

U Žepču je juče svečano otvorena nova fabrika norveške kompanije “Eagle Technology” koja se bavi proizvodnjom specijaliziranih mašina za naftnu, pomorsku i drugu industriju.

Fabrika vrijedna preko milion eura izgrađena je na 2.400 kvadratnih metara a od toga je 1.300 metara proizvodne površine.

„Mi već nekoliko godina radimo ovdje u Žepču, proizvodimo mašine za naše sestrinske kompanije u Skandinaviji, u naftnoj i pomorskoj industriji. Sada smo kupili zemljište od preko 20.000 kvadratnih metara, što znači da ima još dosta prostora i planova za širenje u budućnosti. U fabrici je trenutno zaposleno 30 radnika, ali taj broj će se u budućnosti povećavati“, kaže za BiznisInfo direktor Eagle Technology d.o.o. Žepče Ivo Klarić.

Sa lijeva na desno: Ivo Klarić, Einar Myklebust, Pål Myklebust, Roy Moberg i načelnik općine Žepče Mato Zovko

Nova fabrika tako je samo prva faza širenja investicije koju je u ovu općinu prije nekoliko godina doveo upravo Klarić. U Norvešku je došao nakon rata u Bosni i Hercegovini, nekoliko godina radio u firmi Eagle Technology u Norveškoj, pokrenuo za ovu kompaniju posao u Kini, a onda ga je želja da se vrati u Bosnu dovela nazad u Žepče.

U svoj rodni grad doveo je i fabriku koja danas proizvodi u skladu sa najvišim profesionalnim standardima.

“Poznajemo Ivu mnogo godina. Došao je u Norvešku nakon rata u Bosni i Hercegovini i počeo je raditi za mog oca. Odradio je fantastičan posao za nas. Radio je najprije kod nas u tvornici ali je paralelno s radom završio i školovanje. Ivo je najzaslužniji za pokretanje našeg posla u Kini gdje smo otvorili tvornicu. Znali smo da se želi vratiti u Bosnu i kada nam je kazao da ide natrag mi smo mu rekli da bismo željeli da pokrene novu tvornicu u svom rodnom gradu. To je također bila i njegova velika želja i evo nas danas tu. Bio je to dug ali i vrlo uspješan put”, kazao je na otvaranju Pål Myklebust, predsjednik uprave i većinski vlasnik matične norveške kompanije “Eagle technology”.

Nakon što su radnici u Žepču dokazali da mogu proizvesti kvalitetne proizvode za sestrinske kompanije, sada žele dokazati da mogu isporučiti proizvode i za druge zahtjevne kupce u naftnoj, plinskoj i ribarskoj industriji.

„Želimo imati kupce širom Evrope i standardi moraju biti izvrsni tako da svi koji dođu ovdje mogu vidjeti da pravimo odlične proizvode“, rečeno je na jučerašnjem otvaranju.