Džek Ma: Trgovinski rat Kine i SAD-a može trajati 20 godina

0

Suosnivač kineske platforme za onlajn trgovinu Alibaba, Džek Ma, uputio je danas ozbiljno upozorenje u vezi sa trgovinskim ratom između SAD i Kine, koji će, kako naglašava, potrajati i imati veće posljedice nego što većina ljudi misli.

Predsjednik kompanije Alibaba kaže da bi spor mogao potrajati 20 godina, i opstati i poslije predsjedničkog mandata Donalda Trampa, jer se dvije najveće ekonomske sile na svijetu bore za globalnu prevlast.

Jack Ma

Kina, prema njegovim riječima, treba da ojača svoju ekonomiju kako bi se uhvatila u koštac sa konfliktom i preorijentisala sa trgovinskih odnosa sa SAD-om na trgovinske odnose sa regionima poput jugoistočne Azije i Afrike.

– Kratkoročno gledano, poslovne zajednice u Kini, u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropi će biti u nevolji – izjavio je Ma na konferenciji u Hangdžou.

Njegov komentar dolazi samo nekoliko sati nakon što je Kina obećala da će odgovoriti uzvratnim mjerama na najavljene nove tarife SAD-a na uvoz kineske robe u vrijednosti od oko 200 milijardi dolara.

Ma je naveo i da će njegova kompanija trpiti posljedice rastućih trgovinskih tenzija, ali i da će ova “trauma” pružiti neslućene mogućnosti onim kompanijama koje budu sposobne da ih iskoriste, prenijela je agencija Tanjug.