Priča mjeseca: Jedan od najbogatijih Balkanaca investirao je 10 miliona maraka u sarajevsku firmu

0

Priča koja je izazvala najviše reakcija među čitateljima portala BiznisInfo.ba ovog mjeseca

Miroslav Mišković, jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji i na cijelom Balkanu, upumpao je 10 miliona maraka u svoju sarajevsku kompaniju Standard nekretnine, saznaje BiznisInfo.ba.

Kako smo nedavno pisali, ova kompanija provela je ovog mjeseca emisiju 467.289 dionica, zatvorenom ponudom unaprijed poznatom kupcu, ali nije rečeno koji je to kupac.

Emisija je održana uz nominalnu vrijednost dionice od 21,40 KM po dionici, u ukupnom nominalnom iznosu od 9.999.984 KM. Kapital kompanije time je povećan za više od 100 posto, jer je dosad firma imala 380.985 dionica, a sada ih ima  848.274.

Kako saznaje BiznisInfo.ba, novac je uplatila Miškovićeva firma Delta Real Estate Beograd.

Ova kompanija je i dosad bila većinski vlasnik a imala je oko 89 posto dionica. Sada ih ima 95 posto, što joj omogućava da “istisne” ostale, male dioničare i postane jedini vlasnik kompanije.

Podsjetimo da kompanija Standard nekretnine ima zemljište na Stupu vrijedno oko 10 miliona KM na kojem planira gradnju velikog projekta – tržnog centra i stambenog kompleksa.

Na ovom mjestu planirana je gradnja projekta Delta Planet Sarajevo koji će biti za sada jedina “Delta Planet šoping promenada” koja će u svom kompleksu obuhvatiti šoping-mol i stambeni prostor.

Projekt će, prema planovima, zauzimati ukupnu površinu od 118.000 metara kvadratnih a osigurat će prostor za čak 120 lokala (poslovnih prostora) svjetski poznatih brendova. Tu će se nalazi i više od 1.200 parking mjesta.

Postavlja se pitanje da li upumpavanje deset miliona maraka svježeg kapitala i istiskivanje ostalih dioničara predstavlja uvod u početak realizacije ovog projekta. Teško je vjerovati da bi Mišković bez posebnog razloga iznenada uložio toliki novac u ovu kompaniju koja trenutno nema aktivnosti i proizvodi samo gubitke.

Mišković je, podsjetimo, već vlasnik najvećeg šoping centra u RS-u – Delta Planet Banjaluka, te brojnih sličnih centara u Srbiji i drugim državama.

Njegova poslovna imperija posluje u raznim oblastima – nekretninama, agraru, proizvodnji hrane, distribuciji itd.