Američka ekonomija se kreće ka “stagflaciji”

0

Analitičari sa Wall Streeta sve su zabrinutiji da bi američka ekonomija mogla da se uputi ka scenariju “stagflacije” u stilu 1970-ih zbog nedavnih znakova “tvrdoglavo” visoke inflacije i hlađenja ekonomije.

Niz izvještaja o inflaciji tokom prva tri mjeseca 2024. je bio iznad procjena, što je podstaklo strah da će inflacija biti teže savladana nego što se ranije vjerovalo.

Povrh toga, ekonomski rast tokom prvog kvartala neočekivano je oslabio, porastao je na godišnjem nivou od samo 1,6 posto, što je najsporija stopa od 2022. godine.

– Ovo je bio najgori izvještaj u dvije oblasti: sporiji rast od očekivanog, viša inflacija od očekivane. Najveći zastoj je ubrzanje bazne inflacije, a posebno uslužni sektor koji raste iznad 5 posto godišnje – rekao je glavni investicioni direktor konsultantske kompanije CIBC Private Wealth US, Dejvid Donabedijan, komentarišući najnovije podatke o BDP-u, prenosi Tanjug.

Ta kombinacija ekonomske stagnacije i visoke inflacije je ono što je poznato kao “stagflacija”, što se smatra najgorim ishodom za Federalne rezerve.

Fenomen je pogodio američku ekonomiju 1970-ih i ranih 1980-ih, jer su skok cijena nafte, rastuća nezaposlenost i laka monetarna politika pogurali indeks potrošačkih cijena na čak 14,8 posto 1980. godine, primoravši kreatore politike Federalnih rezervi da podignu kamatne stope na skoro 20 posto te godine.

Strahovi od stagflacije porasli su 2022. godine kada je Fed počeo agresivno da povećava kamatne stope kako bi ugušio besnu inflaciju, ali su se oni uglavnom raspršili prošle godine nakon što su pritisci na cijene popustili bez značajnog uticaja na ekonomski rast.

Međutim, nedavno su se pojavili neki znaci da je inflacija čvršća od očekivane, čak i kada se ekonomski rast usporava.