Dodik najavio izgradnju gasovoda i dvije elektrane

0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je u okviru gasifikacije Republike Srpske koja će biti realizovana sa ruskom kompanijom “Gasprom” planirano da bude sagrađen primarni gasovod od Bijeljine do Banjaluke i dvije gasne elektrane.

“Sadržaji ranijeg projekta `Južni tok` sada su reafirmisani i planirano je da se gradi primarni gasovod od Bijeljine do Banjaluke, a da se na toj relaciji izgrade dvije gasne elektrane”, istakao je Dodik, prenijela je agencija Srna. 

On je naveo da je tokom razgovora o gasifikaciji Republike Srpske, koje je imao za vrijeme nedavne posjete Rusiji, potvrđeno rusko učešće od 60 odsto u tom projektu, a učešće Republike Srpske od 40 odsto, kao i da će “Gasprom” projektovati i vršiti kontrolu radova. 

“To nam je važno jer to ujedno podrazumijeva i garanciju kvaliteta radova koji će biti urađeni”, rekao je Dodik za RTRS. 

On je naglasio spremnost da sa “Gaspromom” bude napravljen bilo koji aranžman, a da Republike Srpska dobije gasovod koji će imati mnogo uticaja na kvalitet života. 

“Srpska može da uzme kredit da uđe u aranžman za gasovod, jer nema sredstava koje može da rezerviše da bi sa stanovišta učešća u vlasništvu mogla čekati nekih 20 godina da joj se ta sredstva vrate u vidu dividende”, naveo je Dodik. 

On je istakao da Republici Srpskoj preostaje da prihvati partnere koji imaju sredstva, podsjetivši da “Gasprom” ima svoju banku putem koje finansira značajan dio zajedničkih projekata.