Cijene nafte prošle sedmice porasle više od 2 posto

0

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice porasle su za više od 2 posto, a njihov još veći uspon ograničava daljnje širenje koronavirusa u svijetu, koje bi moglo usporiti oporavak globalne ekonomije a time i potražnje za naftom.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 2,5 posto, na 44,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,4 posto, na 41,22 dolara.

Podršku cijenama pružala je gotovo cijele sedmice nada ulagača u nove poticajne mjere u SAD-u, što bi ubrzalo oporavak najveće svjetske ekonomije i najvećeg potrošača nafte u svijetu.

No, kako demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu nisu usaglasili nove poticajne mjere, vrijedne oko 1.000 milijardi dolara, u petak su cijene nafte pale gotovo 2 posto i tako umanjile prošlosedmične dobitke.

A da su nove poticajne mjere nužne, pokazuje većina posljednjih podataka, prema kojima ekonomija nije baš u snažnom zaletu.

Na primjer, u petak je objavljeno da je u julu broj zaposlenih u SAD-u porastao za 1,76 miliona, što je, doduše, nešto više nego što se očekivalo, ali znatno manje u odnosu na 4,8 miliona mjesec dana prije.

Ni ostali podaci ne ukazuju na brzi oporavak američke privrede a ulagače zabrinjava i nepopustljivi rast broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u SAD-u i svijetu.

Daljnje širenje koronavirusa moglo bi dovesti do novih restriktivnih mjera, ponovnog zatvaranja ekonomija i slabije potražnje za naftom nego što se očekivalo.

Pritisak na cijene nafte posljedica je, također, najavljenog povećanje proizvodnje nafte od početka avgusta. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice nedavno su, naime, dogovorile da će od avgusta povećati proizvodnju za ukupno 1,5 miliona barela dnevno, nakon što su je na početku koronakrize oštro smanjile.

Slabost dolara podržava cijene nafte

S druge strane, podršku cijenama nafte pružilo je slabljenje dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, pao je i prošle sedmice, već sedme zaredom, što je njegov najduži negativni niz u posljednjih 10-ak godina.

Zbog toga se vrijednost dolara prema košarici valuta kreće na najnižem nivou u više od dvije godine. A slabljenje dolara potiče kupovinu roba izraženih u dolarima, poput nafte, jer postaju jeftinije za vlasnike drugih valuta.

Nakon što su krajem marta i početkom aprila zbog koronakrize pale više od 30 posto i zaronile na najniži nivo u 20-ak godina, cijene nafte su se posljednjih mjeseci oporavile, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je potaklo oporavak ekonomskih aktivnosti, a time i potražnju za naftom.

Hina