Cijene nafte dosegnule najviši nivo u četiri godine

0

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloge sedmice, četvrte zaredom, pa se kreću oko najvišeg nivoa u četiri godine, jer se zbog američkih sankcija očekuje pad izvoza ‘crnog zlata’ iz Irana.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloe sedmice porasla 1,4 posto, na 84,15 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula i 86,74 dolara, novi najviši nivo od novembra 2014. godine.

Washington traži da kupci iranske nafte sasvim prekinu uvoz nafte iz te zemlje kako bi se Teheran prisililo na pregovore o novom nuklearnom sporazumu.

Još nedavno Iran je izvozio 2,7 milion barela dnevno, što je gotovo tri posto ukupne dnevne potrošnje sirove nafte u svijetu, dok mnogi analitičari sada procjenjuju da bi iranski izvoz mogao pasti za milion barela dnevno, pa i više.

“Iranski izvoz mogao bi u novembru pasti ispod milion barela dnevno. Sada se čini da su samo Kina i Turska možda spremne riskirati američku odmazdu zbog trgovine s Iranom”, smatraju analitičari američke banke Jefferies.

Zbog očekivanja da će ponuda pasti, a potražnja ostati snažna zbog rasta globalne ekonomije, cijene su nafte polovinom sedmice dosegnule najviše nivoe u četiri godine, javila je Hina.

Međutim, u drugom dijelu sedmice izgubile su dio prethodnih dobitaka, među ostalim zbog poruka iz Saudijske Arabije i Rusije da će povećati proizvodnju nafte kako bi nadoknadile manjak ponude iz Irana.